Hilde Vandermeeren: Een woord te veel

 Na “Kinderen eerst” is “Een woord te veel” de tweede novelle van het recent verschenen drieluik van Hilde Vandermeeren die hier aan de orde komt. 


Hoofdpersoon in het verhaal en tevens ik-figuur is Cynthia, begin dertig en getrouwd met Sean. Zij trekt veel op met haar zus Morgan, met wie ze een soort haat-liefdeverhouding heeft, en haar ex-buurmeisje Drew. Cynthia zit zonder werk sinds haar kapperszaak failliet is gegaan. Zij jaagt een droom na als ze geselecteerd wordt als deelnemer aan de absurdistische realityshow Maskerade. De winnaar daarvan moet krankzinnige beproevingen doorstaan, maar krijgt dan ook een extreem grote en kostbare prijs. Cynthia ziet zichzelf al als een beroemdheid en ter voorbereiding daarop koopt ze alvast de nodige dure kleding. Dit tot ontstemming van Sean die forse financiering heeft moeten aantrekken voor de groei van zijn loodgietersbedrijf waarin hij pas de relatief dure medewerker William heeft aangetrokken. Sean keurt de forse uitgaven van zijn vrouw af. En dan wordt Maskerade ook nog eens voorlopig uitgesteld…

Het huwelijk van Sean en Cynthia staat in toenemende mate onder spanning. Zij heeft uit diverse signalen het vermoeden gekregen dat Sean vreemdgaat. Met een welhaast obsessieve drang probeert ze daarvan bewijs te vergaren. En Sean vindt dat ze hoognodig moet gaan werken om geld in het laadje te brengen.

Dan wordt de dochter van de sportschoolhouder bij wie Sean cliƫnt is, vermoord en verminkt. Dat leidt in de beleving van Cynthia tot nieuwe aanwijzingen van vreemd gedrag van Sean. Als ze een valstrik spant om het ultieme bewijs te vergaren, raakt ze daarbij zelf in levensgevaar.

En dan volgen enkele bijzonder verrassende wendingen waaruit onder meer blijkt dat Cynthia diverse mensen in haar directe omgeving volkomen verkeerd heeft beoordeeld.

De hoge kwaliteit van het schrijverschap van Hilde Vandermeeren staat buiten discussie. Ook in deze novelle bewijst ze dat weer onomstotelijk. Een goed verhaal componeren in een relatief kort bestek van zo’n honderd bladzijden met velerlei relationele en andersoortige menselijke gedragselementen is een vak apart. En Hilde verstaat deze kunst in hoge mate. Het is makkelijk leesbaar, vlot geschreven, voortdurend boeiend en kent uiteindelijk een onverwachte, emotioneel explosieve plot.

“Een woord te veel” is een zeer goede novelle en krijgt ook al vier glanzende sterren.

   

Reacties