Tim Krabbé: Meester Jacobson

Uit de onvolprezen serie Literaire Juweeltjes zijn hier al diverse boekjes besproken. Zie daarvoor “Zo moeten mensen zijn” van Jeroen van Merwijk, “Dalurenkaart” van Levi Weemoedt, “Herinneringen van een zeemeermin” van Ineke Riem en “Ik en mijn mobiel” van René Appel. Vele andere had ik al gelezen vóór de start van deze blog.

Vandaag kwam daar het Juweeltje van juni 2022 bij. “Meester Jacobson” van Tim Krabbé bevat één verhaal, maar wel een van grote schoonheid. Schrijver Tim Krabbé (1943) was in vroeger tijden een sterke hoofdklasseschaker bij het toen nog roemruchte VAS/ASC. Naast zijn literaire oeuvre heeft hij enkele bijzondere schaakboeken op zijn naam staan, onder meer over schaakcuriosa.“Meester Jacobson” verscheen eerder in de bundel “De paardentekenaar” uit 2009. Het is een prachtig verhaal waarin het schaakspel een bijzondere plaats inneemt. Maar het gaat eigenlijk in diepere lagen over menselijke kwaliteiten en zwakheden. Ook speelt menselijk bedrog op een heel aparte, vergeeflijke en ontroerende wijze een rol. De lezer ontdekke het zelf.

Voor de schakers onder u: Krabbé spreekt over een schaakprobleem met als aanduiding “De bodemloze put”. Vermoedelijk zinspeelt hij daarmee op de roemruchte Babson Task, een bijna onmogelijke opgave in de schaakproblematiek.

En dan nog iets over de hoofdpersoon Daniel Jacobson: hij is “slechts” een schaakmeester, doch wordt her en der als grootmeester aangekondigd. In het verleden overkwam dat ook een bekende Nederlandse schaker die daar geen enkel probleem van maakte. Wellicht had Krabbé hem in gedachten bij het bedenken van meester Jacobson.

Ook dit Literaire Juweeltje is weer met recht een sieraad, ook voor niet-schakers, en weer ultra-goedkoop. Het boekje met hardcover kost slechts 2,49.

Dubbel en dwars waard.

Reacties