Jonas Jonasson: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

De grootmeester van de absurdistische humor Jonas Jonasson was kortelings te gast bij Arjen Lubach. Daarbij sprak hij op zijn onnavolgbare wijze onder meer over zijn nieuwe boek. Dat komt binnenkort hier aan de orde. Voor de liefhebbers van zijn bijzondere verhalen volgen hier de recensies van twee oudere boeken. 

Met zijn debuutroman “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” maakte de Zweedse schrijver Jonas Jonasson in 2011 grote indruk. Hij introduceerde een unieke schrijfstijl die bol staat van de onderkoelde zwarte en vaak melige humor. Onwaarschijnlijkheden rijgen zich aaneen waardoor de lezer al snel in een aangename fantasiewereld met licht realistische trekjes verkeert.

De 100-jarige werd in 2013 gevolgd door “De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje”.

Hoofdpersoon Nombeko Mayeki heeft een weinig uitdagende baan als latrinewerkster in Soweto, Zuid-Afrika. Haar vooruitzichten zijn niet groots.

Dan gebeurt er iets dat haar leven voorgoed zal veranderen. Op nogal bijzondere en botsende wijze ontmoet Nombeko het hoofd van het atoombommenprogramma Ir. Engelbrecht van der Westhuizen. Ze wordt dan door de rechter wegens een vermeende misstap veroordeeld tot zeven jaar slavernij bij de ingenieur. Daar blijkt Nombeko geniaal te zijn. Ze leest alle wetenschappelijke boeken die te vinden zijn, en wordt daardoor expert op tal van gebieden. Haar nucleaire kennis is fenomenaal en ze spreekt vloeiend Chinees wat haar later te pas zal komen.

Intussen maakt de lezer ook kennis met de Zweed Ingmar Qvist en diens vrouw Henrietta. Zij krijgen een eeneiige tweeling die ze bij gebrek aan fantasie Holger 1 en Holger 2 noemen. Het enige merkbare onderscheid tussen de twee identiek ogende jongens is een enorm verschil in intelligentie.

Merkwaardige figuren kruisen het pad van Nombeko. Zo zijn daar twee Mossad-agenten, drie zorgeloze Chinese meisjes met een zwak beoordelingsvermogen, een Amerikaanse pottenbakker met een CIA-achtervolgingswaan, het boze meisje Celestine en haar oma Gertrud, en last but not least de hoogwaardigheidsbekleders de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, de Zweedse koning en de Chinese president Hu Jintao.

Het hilarische verhaal draait om een in Zuid-Afrika zoekgeraakte atoombom van drie megaton, die in Zweden belandt. Nombeko en haar metgezellen wringen zich aldaar in bochten om op verantwoorde wijze van de bom af te komen.

Jonas Jonasson heeft de absurdistische humor in schrijversland tot kunst verheven. Een vlotte pen en vlekkeloos ongecompliceerd taalgebruik maken het lezen van zijn boeken tot een lichtvoetige activiteit die de lezer veel genoegen verschaft.

De plot van het bommenmeisje is zeer ongewoon en is, al lijkt het los zand, ragfijn gecomponeerd. Waar het verhaal naartoe gaat blijft steeds onzeker. Dat is het aardige van de boeken van Jonasson, onverwachte wendingen volgen elkaar in hoog tempo op doch vergen nauwelijks inspanning van de lezer omdat het zo ontspannen aandoet.

Bijna onopvallend bevat het verhaal tussen alle absurditeiten door ook nog eens een fikse dosis maatschappijkritiek en historisch besef.

Evenals zijn andere boeken staat “De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje” van Jonas Jonasson garant voor uren onvoorwaardelijk hoogwaardig leesplezier.

Het boek krijgt vier flonkerende sterren.

 

 

 

Reacties