Posts

Bart Debbaut: Relikwie

Afbeelding
Bart Debbaut is een Vlaamse schrijver van thrillers die door de genreliefhebber absoluut gelezen moeten worden, zo bleek destijds al bij zijn derde boek “De Facebookmoorden” uit 2010.  Het aanbod van nieuwe goede thrillers (en andersoortige boeken) is evenwel dermate groot dat het (te) lang duurde voordat weer een boek van Debbaut aan bod kwam. En dat werd zijn achtste (!) boek, “Relikwie” uit 2016. Het lag al heel lang te wachten op lezing.


Er zijn twee verhaallijnen. De eerste beschrijft de handelwijze van een seriemoordenaar die er een intens genoegen in schept vrouwen te doden en dan een weerzinwekkend merkteken achter te laten. Zijn denkwereld is die van een doorgedraaide maar ook zeer gehaaide psychopaat die geniet van machtsspelletjes. Hij heeft een obsessie voor muziek en gedichten, en maakt een hoog-intelligente indruk. Het begint met de moord op een leidster in een kindercrèche, ter plaatse direct na sluitingstijd. En voorlopig komt er geen eind aan…
De tweede hoofdlijn in …

Bart Debbaut: De Facebookmoorden

Afbeelding
Dit boek uit 2010 verdient hernieuwde aandacht vanwege het actualiteitsgehalte. Dit is mijn korte recensie uit 2011.


Voor een fervent Facebookgebruiker is alleen de titel van het boek van Bart Debbaut al intrigerend. En dan blijkt het boek ook nog een zeer bijzonder verhaal te bevatten!


Origineel opgezet doordat de lezer vanaf het begin weet wie de dader van de gruwelijke Facebookmoorden is. In fraai afgewisselde hoofdstukken worden de acties van de dader en de aanvankelijke en langdurige onmacht van de politiespeurders treffend in mooie stijl beschreven. 
De dader Hans Devriendt gebruikt een door hem aangemaakte pagina op Facebook met de pakkende naam "Wraak is de enige uitweg" zowel om uitleg te geven over zijn daden als om dwaalsporen uit te zetten voor de recherche. Hij hanteert daarbij simpele digitale methoden om niet getraceerd te worden en slaagt daarin goed.
Het thema van het boek is helaas zowel uiterst actueel als van alle tijden. Je krijgt uiteindelijk zelfs mededo…

A.F.Th. van der Heijden: Mooi doodliggen

Afbeelding
Op 29 mei 2018 vond er een zeer opmerkelijke gebeurtenis plaats in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. De bekende, uit Rusland gevluchte kritische journalist Arkadi Babtsjenko werd voor de deur van zijn appartement doodgeschoten met drie kogels in zijn rug. De journalistieke wereld was verbijsterd. De bizarre werkelijkheid werd een dag later onthuld. Op een persconferentiein Kiev over de moord wandelde Babtsjenko tot ieders ontsteltenis plotsklaps de zaal binnen en verklaarde doodleuk: “ik leef nog.” De “moord” bleek in scène gezet te zijn door de geheime dienst van Oekraïne.  Zie voor een uitgebreider relaas hierover bijvoorbeeld https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/moord-op-russische-journalist-arkadi-babtsjenko-in-scene-gezet-om-opdrachtgevers-moordplannen-te-pakken~b7b9605e/ Dit gegeven en de vliegramp met de MH17 waarover ook de hoofdpersoon van het boek, de journalist Grigori Moerasjko kritische artikelen schreef, vormen de basis van de roman “Mooi doodliggen” van A.F.Th. …

Ilja Gort: De geluksvogel

Afbeelding
De roman “De geluksvogel” uit 2013 van de bekende wijnboer Ilja Gort is een bewerking van zijn eerdere verhaal getiteld “Het Merlotmysterie”.


Harold Wechter is een Nederlandse reclameman die droomt van het wonen in Frankrijk. Na de verkoop van zijn reclamebureau heeft hij aldaar een wijnchateau gekocht met de spreekwoordelijke naam Chateau Bellerève. Zijn probleem is dat zijn vriendin Fiona niet uit Amsterdam weg wil.
Harold heeft in wijnboer Régis Boudin van Chateau Vieux Canon een boezemvriend gevonden. Régis beschouwt hem ook onvoorwaardelijk als een persoonlijk adviseur en volgt blindelings de ideeën van Harold. De Fransman maakt zowel zeer goede als matige wijn. Zijn Vin Meilleur wordt onder de bezielende leiding van marketeer Harold met de naam Essence du Terroir op de markt gebracht en wordt een groot succes.
Dan komt Harold met een opzienbarend idee. Hij adviseert Régis een camping te beginnen. De laatste pakt dat op even primitieve als voortvarende manier aan. Het leidt tot tall…

C.J. Tudor: De terugkeer

Afbeelding
In januari 2018 werd de eersteling van de Engelse schrijfster C.J. Tudor getiteld “De krijtman” als een regelrechte hype in de markt gezet. De meningen over het boek waren verdeeld. Ik heb het niet gelezen maar de interesse in het volgende boek van Tudor was wel gewekt.
En dat boek verscheen in juni 2019 met als titel “De terugkeer”. Het boek wordt een thriller genoemd en ook de flaptekst wijst in die richting. Maar is dat echt zo?


De proloog is nogal onheilspellend. Twee politieagenten in het dorpje Arnhill treffen in een huis twee afschuwelijk verminkte lijken aan. Het lijkt erop dat moeder Julia Morton eerst haar zoon Benjamin heeft omgebracht en daarna zelfmoord heeft gepleegd met een jachtgeweer. De resultaten zijn uitvoerig beschreven waardoor de proloog niet erg geschikt is voor lezers met een zwakke maag. Na de proloog valt het overigens reuze mee op dit punt.
Joe Thorne, de ik-figuur in het boek, komt na 25 jaar terug in het dorpje waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Des…

Sandrone Dazieri: Dood de Koning

Afbeelding
De Italiaan Sandrone Dazieri schreef een thrillertrilogie waarvan de eerste twee delen “Dood de Vader” (2015) en “Dood de Engel” (2017) zeer in de smaak vielen bij de liefhebbers.  In juni 2019 verscheen het sluitstuk “Dood de Koning”.


Als vanzelfsprekend is wederom de hoofdrol weggelegd voor de intussen vijfendertigjarige, intrigerende politieagente Colomba Caselli. Zij is na de uiterst gewelddadige confrontatie aan het slot van deel twee met de griezel Leo Bonaccorso waarmee dit boek start als bruggetje, uit de roulatie als agente. Begrijpelijke psychische problemen beheersen haar leven: ze stond aan het randje van de dood en overleefde ternauwernood de ontmoeting met Leo, en haar (platonische) vriend Dante Torre werd daarbij ontvoerd.
De speurderszin van Colomba wordt weer aangewakkerd als zij in de tuin van haar geïsoleerd liggende woning in Mezzanotte een jongen vindt die onder het bloed zit en zich hult in stilzwijgen. Al snel blijkt dat de ouders van deze Tommy Melas op gruwel…

Sandrone Dazieri: Dood de Vader

Afbeelding
Straks verschijnt hier de recensie van het derde deel van de thrillertrilogie van Sandrone Dazieri. Het eerste boek recenseerde ik enkele jaren voordat ik deze blog begon. Ter completering is hier nummer één. De recensie van het tweede deel "Dood de Engel" staat hier al.De Italiaanse schrijver Sandrone Dazieri heeft in eigen taalgebied al een serie thrillers op zijn naam. Pas in 2015 kwam een van zijn boeken uit in het Nederlands. Gelet op de kwaliteit ervan verdient Xander Uitgevers een compliment voor deze veelbelovende “ontdekking”.


De proloog van “Dood de Vader” gaat over een jongen die is opgesloten. Hij ziet door een spleet iemand met een mes op zich afkomen. Het is de Vader. Zoals veelal de bedoeling is van een proloog roept deze voornamelijk vragen op.
In de buurt van Rome wordt een wanhopige man aangetroffen. Stefano Maugeri geeft aan dat zijn echtgenote Lucia Balestri en hun zoontje Luca verdwenen zijn. Niet veel later wordt het onthoofde lichaam van de vrouw aanget…