Hans Dorrestijn: Niemand houdt zijn hart zo vast als ik

Cabaretier Hans Dorrestijn (82) is de absolute, zo niet de enige grootmeester van de zwartgallige humor in Nederland. Zijn optredens in het theater waren zonder uitzondering hilarisch voor mensen die incidenteel of structureel van chagrijn en leed houden. Hans maakt daar op een unieke wijze een voorstelling vol humor en kwinkslagen van, die ik ten minste driemaal live heb mogen aanschouwen. Ze waren uiterst vermakelijk en onderhoudend.

Dorrestijn heeft ook een zeer uitgebreide bibliografie. Rond het jaar 2000 las ik zijn geweldige autobiografische roman “Finale kwijting” waarin hij zijn traumatische verleden op unieke wijze beschrijft, en nog veel eerder de bundel “Alle verhalen” (1994).


Op 22 november van dit jaar verscheen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar in een fraaie hardcover met goudopdruk “Niemand houdt zijn hart zo vast als ik” met als ondertitel “Nieuw leed”. Het boek bevat maar liefst 135 korte tot zeer korte stukjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, met als grootste gemene deler de zwartgallige kijk van de auteur op de wereld in al zijn  verschijningsvormen. Het is heerlijk leesvoer dat je in partjes tot je moet nemen teneinde de humor te blijven ervaren. Een fragment uit het titelstukje:

“Want als ik onbekommerd op de fiets stap, krijg ik nog voor ik de straat uit kan rijden een klapband. Als ik mij niet schrap zet tegen pech en tegenslag dan oogst ik meteen narigheid en ellende.”  

De hilarische stukjes in het boek zijn te talrijk om afzonderlijk te vermelden. Ze staan zonder uitzondering bol van de speciale humor die Hans Dorrestijn zo kenmerkt en als geen ander etaleert. Hij vormt ogenschijnlijk moeiteloos een lichtvoetig onderwerp van welke soort dan ook om tot een zwaarmoedig item.

“Er zijn van die dagen dat je ’s avonds in bed stapt met de woorden: De afwas was nog het leukst.”

Zijn schrijfstijl is soepel en helder, dat zal niemand verbazen van een ervaren cabaretier én auteur van een waslijst aan boeken.

“Niemand houdt zijn hart zo vast als ik” is een in zijn soort uniek boek. Als je van zwartgalligheid, lichtelijk bijtende satire en af en toe complete flauwekul houdt, is het een absolute aanrader. Voor deze doelgroep is het een zeer goed boek met veel vermaak dat vier sterren verdient.     


Reacties