Boris Dittrich: Moord en brand

Voorafgaand aan de bespreking van de nieuwe thriller van Boris Dittrich is hier mijn oude recensie van zijn debuut.

In 2011 debuteerde Boris Dittrich als thrillerschrijver met  “Moord en brand”.

Het verhaal speelt zich af op en rond het Haagse Binnenhof, epicentrum van de Nederlandse politiek. Op Prinsjesdag wordt in de kelders van het Binnenhof door een schoonmaker het lijk gevonden van Pieter Korff, Tweede-Kamerlid. Hij is op beestachtige wijze vermoord en toegetakeld.

Niet veel later komt een ander Kamerlid onder verdachte omstandigheden om het leven bij een brand in zijn woning in Utrecht. De AIVD-er Redouan Fouali onderzoekt de kwestie en stuit al snel op mogelijk verdachte personen. Een allochtoon wordt onder valse voorwendselen tot verdachte gebombardeerd. In de loop van het verhaal worden vele gebruiken en gewoontes uit het politieke wereldje op de hak genomen. Er zijn ook duidelijke verwijzingen naar bestaande personen in en rond de politiek. Dittrich is daarbij op een verfrissende wijze uitermate kritisch.

Een overfanatieke politica, een tv-praatprogramma, een sensatiejournalist, een ambassadeur, een medium, een dubieuze ronselaar, de koninklijke familie, de macht van de facilitaire dienst van de Tweede Kamer en een politicus die een nieuwe partij opricht, passeren onder meer de revue.

De afloop van het verhaal is niet geheel onverwacht maar op fascinerende wijze geconstrueerd en beschreven.

Boris Dittrich (oud-politicus, oud-rechter en thans werkzaam bij Human Rights Watch) is ook als auteur zeer taalvaardig. Zijn schrijfstijl is vloeiend en foutloos. De lezer heeft weinig moeite in het verhaal te blijven omdat moeilijke woorden en vreemde beeldspraak structureel gemeden worden. De verhaallijnen lopen soepel in tamelijk korte hoofdstukken. De beschrijvingen van de gebeurtenissen, de situaties en de personages zijn zonder meer goed.

De plot van het verhaal is alleszins aardig doch is enigszins voorspelbaar en vermoedelijk ondergeschikt gemaakt aan de verholen kritiek op de Haagse politiek die in het verhaal is verweven. En die is prettig om te lezen en af en toe ook openbarend.

 “Moord en brand” is een lezenswaardige politiek getinte thriller met ook enig grof geweld dat evenwel op beschaafde wijze is beschreven.

 Het boek verdient vier sterren.

 

Reacties