Ineke Riem: Onderwaterverhalen

Meer dan twee jaar geleden viel mijn oog via een mooie recensie op de zeer lezenswaardige blog www.lalageleest.nl op het boek “Onderwaterverhalen” van Ineke Riem. Dat kwam op het verlanglijstje, en recentelijk kreeg ik het van mijn lief.

Intussen bleek in december 2021 uit het fraaie Literaire Juweeltje “Herinneringen van een zeemeermin” dat die belangstelling terecht was. In dat boekje staat het prachtige verhaal “Voorbereidende aardrijkskunde” dat ook in de bundel voorkomt. Daarnaast bevat het ook drie andere intrigerende verhalen van zeer hoge kwaliteit.


En nu dan de verhalenbundel van Ineke Riem uit 2020. Twaalf korte verhalen in een bestek van netto 185 pagina’s met zeer uiteenlopende onderwerpen brengen een boeiende leeservaring. De titel van de bundel roept meteen de vraag op naar de mogelijk diepere betekenis ervan. Reeds de flaptekst biedt daartoe een handzaam handvat. De hoofdpersonen van de verhalen “raken ondergedompeld in de geheimzinnige onderwaterwereld van dromen, herinneringen en oud zeer.”

De verhalen zijn alle van grote schoonheid en originaliteit. Enkele van de vele hoogtepunten. In “Souvenirs” poetst studente Nadieh het huis van een oude dame. Ze raakt op bijzondere wijze met haar in gesprek over oude herinneringen. In “Widerkehr” gaat dichter Werner terug naar Amsterdam waar hij vroeger woonde. Zijn jeugdliefde Emma lijkt zijn muze te zijn geworden.

“Dan staat hij weer op de brede laan, onder het groene platanendak. Hij steekt over, fietst langzamer, steeds langzamer, tot hij weer terug is in het heden. Een verontrustend heden- de stad heeft vandaag vele armen om hem heen geslagen, ze lijkt een reuzenoctopus uit de diepzee. Hij weet niet of hij zich zal kunnen losmaken uit de omhelzing.”

“Gewichtloos” gaat over de obsessie van een advocate voor een nieuwe collega. En weer heel anders is “Eden, buiten het seizoen” waarin fotografe Isabel naar een paradijselijk eiland reist. Dan komt een veelzeggende zinsnede over het verbindende thema van de verhalen langs:

Doodsbang voor de geheimzinnige onderwaterwereld van het onderbewuste.”

Ineke Riem heeft een prachtige schrijfstijl en observeert scherp. Haar woordgebruik en zinsconstructies zijn weldadig waardoor de lezer volledig opgaat in haar wereld. Die heeft fascinerende trekjes in de fantasie van de vertellingen. Fraaie metaforen en intense natuurbeschrijvingen zijn er ook volop.

“Onderwaterverhalen” is een zeer goed boek en verdient vier flonkerende sterren.

 

Reacties

  1. Mooi dat het je zo goed is bevallen! Het is een prachtig boek en deze schrijver verdient meer lezers. Haar gedichtenbundels zijn ook de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten