Loes den Hollander: Geloof mij nooit

 Op 12 april 2023 verschijnt de negenentwintigste thriller van Loes den Hollander. De onheilspellende titel “Geloof mij nooit” draagt de belofte van een ├ęchte Loes in zich. En die wordt op grootse wijze waargemaakt.


Jochem heeft de slagerij van zijn ouders overgenomen en wijdt zich met hart en ziel aan de zaak. Hij heeft een ogenschijnlijk mooie, maar in werkelijkheid moeizame relatie met Pattie achter de rug. Zij zijn inmiddels uit elkaar, Pattie is in de echtelijke woning blijven wonen. Zij stelt alles in het werk om hun jonge dochter Kiki bij Jochem weg te houden. Deze wordt er af en toe bijna wanhopig van. Hij schrijft brieven aan Kiki die hij op een later moment aan haar wil geven om haar duidelijk te maken hoe de vork in de steel zat.

Ted is de broer van Jochem. Hij is psycholoog en is steun en toeverlaat voor zijn broer bij de vele moeilijkheden waarmee Jochem wordt geconfronteerd. Ted heeft een weinig harmonieus huwelijk met Fifi waaraan op een onverwacht moment en een bijzondere wijze een eind komt.

Er vinden enkele ingrijpende gebeurtenissen plaats die vele vragen oproepen. Het lijkt te gaan om afrekeningen maar de achtergrond ervan blijft in nevelen gehuld. Jochem veert op als zijn oude jeugdliefde ineens contact met hem opneemt. Het lijkt wel of oude tijden herleven, maar dat gaat in het begin niet altijd even gemakkelijk. De muizenissen in het hoofd van Jochem, ontstaan door de vele emotioneel geladen problemen in zijn directe omgeving, spelen daarbij een niet mis te verstane rol.

Enkele mensen laten onder onduidelijke, doch wel verdachte omstandigheden het leven. Een andere belangrijke persoon verdwijnt op opmerkelijke, maar wel enigszins verklaarbare wijze naar het buitenland, en laat selectief af en toe iets van zich horen. De lezer, zeker de Loeskenner, voelt wel aan dat de schoen wringt, maar waar dat is blijft lange tijd volstrekt onduidelijk. Uiteindelijk blijkt op uiterst verrassende wijze welke structuur de plot heeft.

Loes den Hollander heeft met deze thriller een waar meesterstuk afgeleverd. Enkele van haar recente thrillers hadden op zichzelf verklaarbare rauwe randjes. Met “Geloof mij nooit” ligt er weer een ijzersterke psychologische thriller met een onvoorspelbare plot.

De schrijfstijl is al vele malen bewierookt. Ook nu is die onberispelijk, kernachtig, helder en beeldend. Daardoor is het boek uiterst gemakkelijk te lezen. Daar zit tevens een gemakkelijk te vermijden valkuil in: bij te snel en lang onafgebroken lezen ontgaan je wellicht subtiele details en aanwijzingen die in de tekst zijn verweven. Dus is het recept: lees rustig en aandachtig, dan komt de fraaie plot maximaal tot zijn recht.

“Geloof mij nooit” is zonder twijfel een van de beste thrillers in de al zeer goede serie van Loes den Hollander. Het boek verdient in zijn genre de maximale waardering en krijgt vijf blinkende sterren!   

 

Reacties