Philippe Claudel: Het verslag van Brodeck

Vele jaren geleden maakte het prachtige "Het kleine meisje van meneer Linh" van Philippe Claudel grote indruk op mij. Tot de dag van vandaag is dat het mooiste boek(je) dat ik ooit heb gelezen. 

Ten minste tien jaar geleden kwam op aanraden van een leesvriend  "Het verslag van Brodeck" in beeld. En dat werd een ware belevenis!'


In het vredige dorpje waar Brodeck met zijn gezinnetje woont, arriveert een mysterieuze vreemdeling die een verblijf voor langere tijd aldaar van zins is. Al snel wordt hij door de dorpelingen de Anderer gedoopt, omdat zijn echte naam een geheim blijft. 

Brodeck heeft van de burgemeester de opdracht gekregen een verslag te schrijven over een dramatische gebeurtenis in het verleden die het dorp getraumatiseerd heeft.

Vanuit deze gegevens creëert Claudel een weergaloos verhaal, dat soms lieflijk en dan weer meedogenloos is, dat laatste waar het gaat om de beschrijving van de verschrikkingen van de oorlog, deportatie en concentratiekamp. 

Het taalgebruik van Claudel is van extreem hoge klasse, soms prachtig beschrijvend en soms schier poëtisch. Het is geen gemakkelijk boek, maar zó boeiend geschreven dat het de lezer geen moment loslaat. 

"Het verslag van Brodeck" is buitengewoon goed en verdient vijf krachtige sterren.

Reacties