Gerard Nanne: De moord op Roos Landgraaf

Op 24 juli 2022 is hier “Verzwegen”, de negentiende (!) thriller van Gerard Nanne besproken. De schrijver noemt zijn boeken overigens steevast misdaadroman. De kwaliteit van de verhalen van Nanne is onverminderd hoog. Inmiddels zijn op deze blog zeven van zijn boeken besproken. Zie daarvoor de boekenlijst.  


In juni 2023 verscheen het twintigste boek “De moord op Roos Landgraaf”. Het zal niet verbazen dat het wederom een erg goed verhaal is met een sterke plot. In het eerste hoofdstuk, feitelijk een spannende proloog, wordt de titel van het boek direct werkelijkheid. Als de negentienjarige studente bedrijfskunde Roos Landgraaf vanwege een dreigend onweer wil gaan schuilen in een schuur is zij ongewild getuige van een bloederig tafereel dat niet gezien mocht worden. Ze wordt bruut doodgeslagen.

Garagehouder Hugo Landgraaf, haar vader, is nog onwetend van het komende onheil als hij de twintiger Oscar Beltman op bezoek krijgt in zijn bedrijf. Beltman is geïnteresseerd in een gerestaureerde oldtimer met een stevig prijskaartje. Intussen flirt hij wat met Roos die ook werkzaamheden in het bedrijf van haar vader verricht. Als de transactie is gesloten nodigt Oscar Roos uit voor een ritje met de bijzondere auto waar zij op ingaat.

Het onverslijtbare en aansprekende rechercheteam van Jillian Blom, Sjoerd van Tongen en Felix Winner wordt geconfronteerd met de vondst van het lichaam van Roos. Oude bekende Paula van Es is om privéredenen enige tijd in Canada. Felix krijgt daarom de jonge veelbelovende Rabia Basir als partner in zijn werk. De rechercheurs gaan voortvarend aan de slag. De zaak lijkt al snel duidelijk en een verdachte van de moord wordt opgepakt. Het bewijs oogt zonneklaar.

Het team lijkt de zaak als afgerond te beschouwen, maar Sjoerd van Tongen heeft het gevoel dat sommige als bewijs beschouwde zaken te toevallig zijn. Hij bedingt bij de officier van justitie enig uitstel in de zaak om verdere naspeuringen te kunnen doen. In de loop van het onderzoek komen gevarieerde personages in beeld, zoals Evi van Haamstede, de moeder van Oscar, Robert Landgraaf, de halfbroer van Roos die grote irritatie oproept bij Felix Winner, Peter Hartman, een oude schoolvriend van Oscar, Errol Aydin, monteur bij garage Landgraaf, Elise Kenter en Hanne Slotenmaker, vriendinnen van Roos, en boer Frits Bosveld.

De ontknoping van het verhaal is in hoofdlijnen voor de doorgewinterde thrillerlezer niet geheel onverwacht, maar zij is dat in detail zeker wel.

Het is al vaak gezegd: Gerard Nanne is een begenadigd schrijver. Hij weet in heldere stijl de lezer direct vast te houden met een verhaal dat zeer realistisch is. De personages zijn als altijd levensecht en goed ontwikkeld. Dat geldt ook voor de speurders die even methodisch als menselijk te werk gaan. De sfeertekeningen zijn erg goed en ook de werkverhoudingen tussen de speurders komen natuurlijk over. Ze gunnen elkaar de ruimte als ze het niet eens zijn. En dat leidt wel eens tot verrassende resultaten.

De plot van “De moord op Roos Landgraaf” is fijnzinnig gecomponeerd. Weliswaar voel je op een bepaald moment wel de richting aan waarin de zaak zich zal ontwikkelen, maar de details van de afloop zijn dan tóch onverwacht. Dat doet Nanne weer erg knap.

Helaas is de eindredactie van het boek opnieuw niet van hoge kwaliteit. Al vaker heb ik geschreven dat een schrijver van het kaliber Gerard Nanne beter verdient. Datzelfde geldt voor de keuze van de cover. De afbeelding daarop geeft meer het idee van een romannetje voor jonge meisjes dan van een spannende misdaadroman. Bij de waardering van het boek worden deze punten niet meegewogen.

“De moord op Roos Landgraaf” is een zeer goed boek en verdient vier moorddadige sterren.

    

Reacties