Marelle Boersma: Vals alarm

Over enkele dagen zal hier de recensie verschijnen van "De lijst", de nieuwe thriller van Marelle Boersma. Jaren voor de start van deze blog las ik diverse boeken van haar hand die nog steeds zeer lezenswaardig zijn. Als voorgerecht voor de komende recensie hierbij mijn destijds elders gepubliceerde bespreking uit 2014 van het naar mijn mening allerbeste tussen de vele zeer goede.   

Het werd  hoog tijd om “Vals alarm” van Marelle Boersma uit 2011 alsnog te lezen, na de indrukwekkende ervaringen met onder meer de recentere boeken “Moederziel”, “Ik volg je” en “Nobody” van dezelfde schrijfster.

En het was wederom een geweldige en bijzondere ervaring……


Janna en haar man Roderick leiden samen met hun jonge dochter Fleur een ogenschijnlijk gelukkig leventje. Dat beeld valt plotsklaps in duigen als Roderick het aanlegt met een helse jonge blonde en weggaat. Hij blijkt zijn juridische vaardigheden uit zijn beroep van advocaat op waarlijk schandelijke wijze te hebben misbruikt om Janna in armoede achter te laten.

Dan begint de ellende voor Janna pas echt. Jeugdzorg komt op het toneel en onttrekt Fleur aan het ouderlijk gezag van Janna. Het meisje wordt tot groot verdriet en ergernis van Janna ondergebracht in het kinderloze pleeggezin van Frank Kramer.

De journaliste Fenna stort zich op de zaak omdat er in de wetgeving rond de rol van Jeugdzorg in de samenleving onvermoede en onverkwikkelijke effecten blijken te huizen. Een opmerkelijke man speelt een bijzondere rol aan de zijlijn, maar ongemerkt soms ook in het veld. Dramatische en heftige gebeurtenissen rijgen zich aaneen.

Als de lezer tegen het einde van het boek een concreet idee heeft gekregen over de afloop van de zaak, zorgt een prachtige wending van de plot ervoor dat de lezer volledig verrast achterblijft. Maar ook onthutst, want het verhaal is werkelijk uit het leven gegrepen. Het kan ieder gezin met minderjarige kinderen zomaar overkomen. En dan blijkt hoezeer je in de tang kunt worden genomen door een instantie die over zoveel macht beschikt. Die macht is in veel gevallen nodig om het maatschappelijk verantwoorde doel van Jeugdzorg in individuele gevallen te realiseren, maar dit indringende boek geeft aan hoezeer Jeugdzorg na valse meldingen (vandaar de titel van het boek) onbedoeld volledig uit de bocht kan vliegen. En dan wordt enorme schade aangericht.

Marelle Boersma schrijft prachtige boeken, waarin zij veelal maatschappelijke misstanden aan de kaak stelt. Haar taalgebruik is virtuoos door het gemak waarmee zij de lezer mee weet te slepen in de gebeurtenissen. De be- en omschrijvingen zijn zodanig dat de lezer alles voor zijn of haar neus ziet gebeuren.

“Vals alarm” is een indringend boek over een thema waarover de maatschappij nimmer uitgesproken zal raken.

De epiloog is mooi en gevoelig geformuleerd en is een fraaie afsluiting van het verhaal. Een prestatie van formaat!

Het verhaal is zó realistisch dat het onverwijderbaar op het netvlies van de lezer wordt gebrand. Daarom krijgt het vijf sterren, een kwalificatie die staat voor buitengewone kwaliteit.

 


Reacties