Meint R. van den Berg: Zwart water en andere verhalen

Bij toeval belandde een verhalenbundel van bescheiden omvang langs een wel zeer ongebruikelijke weg hier in huis. Het is “Zwart water en andere verhalen” van Meint R. van den Berg uit maart 2001, waarin acht korte verhalen zijn opgenomen. Triest genoeg is de schrijver op 12 april 2001, nog geen maand na het verschijnen van het boek, overleden op 72-jarige leeftijd.


Van den Berg was met emeritaat als dominee. Hij bezat de gave van het woord, zulks blijkt duidelijk uit deze bundel. De verhalen zijn in fraaie, maar geenszins bombastische taal geschreven. De schrijfstijl is zeer toegankelijk.

Stuk voor stuk maken de verhalen diepe indruk. Centraal thema is de rol van vervreemding en machteloosheid. Steeds wordt de hoofdpersoon in zijn leven geconfronteerd met iets ogenschijnlijk onbetekenends. Dat blijkt evenwel een verregaande invloed te hebben op zijn leven. Uit de flaptekst:

“Een oproep voor een treinreis met een duistere bestemming. Een hek op de snelweg waarachter de gewone werkelijkheid ophoudt. Een man die tot de ontdekking komt dat hij niet meer bestaat omdat zijn postadres en bankrekening zijn opgeheven.”

De verhalen bieden veel stof tot overdenking. Zij dragen veelal een licht surrealistisch karakter, maar hebben vele raakvlakken met het alledaagse leven en de kwetsbaarheid van de mens daarin.

In slechts netto 78 pagina’s biedt Van den Berg een ware rijkdom aan fantasie en onverwachte wendingen aan de lezer. Voor de liefhebber van korte, spitsvondige verhalen is het puur genieten. Er is helaas één niet gering probleem: het boekje is niet (meer) in de handel, temeer omdat het destijds een geschenkboekje was. Wellicht is het nog tweedehands te krijgen. De gelukkige vinder raad ik aan het meteen te lezen, het is een waar pareltje onder de verhalenbundels.

   

Reacties