Jamal Ouariachi: De Toeristenslager

Het Literaire Juweeltje van januari 2020 bevat twee korte verhalen van Jamal Ouariachi. Ze zijn afkomstig uit zijn verhalenbundel “Herinneringen in aluminiumfolie” (2017).

Het eerste is “De Toeristenslager”. De verteller, vermoedelijk een vrouw, is met Xaillong op een toeristische reis aangekomen in een onbekende stad. Diverse nogal aparte personen en ontmoetingen brengen hen uiteindelijk bij restaurant “Heaven”, waar zij genieten van heerlijke exquise gerechten. In de stad waart het gerucht rond dat er een toeristenslager actief is. Dat gegeven melkt Ouariachi op fraaie wijze uit tot een bijzonder spannend verhaal met mooie wendingen.

“De brug” behandelt op een wel zeer bijzondere wijze de gevolgen van planologische problemen bij de snelle groei van het stadsdeel Zuidoever dat door een rivier wordt gescheiden van het oorspronkelijke centrum Noordoever. Rode draad erin is het leven van Ard van de Westelaken die oplossingen moet bedenken voor de vastlopende infrastructuur van de stad. Na veel discussies en vertraging leidt dat tot een monumentale oplossing die hem ogenschijnlijk onsterfelijk maakt. Maar zij heeft ook zijn leven getekend …

Ouariachi heeft een vloeiende schrijfstijl. Zijn kernachtige zinnen zijn prettig leesbaar en leveren in sneltreinvaart de beoogde taferelen. Zo verschillend als ze zijn, de twee verhalen zijn van zeer hoge kwaliteit. Ze smaken absoluut naar meer. Deze schrijver beheerst de moeilijke kunst van het schrijven van korte verhalen als weinig anderen! 

Het boekje is dan ook een pareltje.

Reacties