Arnon Grunberg: Iemand anders

Het korte verhaal “Iemand anders” van Arnon Grunberg verscheen in december 2007 in de reeks Literaire Juweeltjes. En het is ook daadwerkelijk een sieraad.


In de eerste zin wordt Aron Barshay treffend omschreven.

“Hij is een gewilde vrijgezel, hij heeft werk met aanzien, psychiater, hij is niet oud, 38, hij is kinderloos, nooit getrouwd geweest, hij is niet kaal, hij heeft, beseft hij als hij zich ’s ochtends scheert, nauwelijks lichamelijke gebreken, en hij verzorgt zichzelf goed.”

Aron heeft het voor elkaar, alleen heeft hij de ware vrouw nog steeds niet ontmoet. Begaan met het lot van meisjes in Chinese weeshuizen heeft hij het plan opgevat een Chinees meisje te adopteren.

Op een uitgaansavond ontmoet hij Madison, een intrigerende jongedame. Op een bijzondere manier ontstaat er een klik tussen hen. Ze gaan naar Arons appartement en genieten. De volgende dag gaat Madison weg met achterlating van haar telefoonnummer.

Aron is verliefd op haar geworden, doch alle pogingen tot contact stranden. En dan krijgt Aron bezoek van een man en een vrouw die hem confronteren met lastige vragen. De schitterende slotzin van het verhaal laat veel open. De lezer mag het verder invullen.

“Maar Aron Barshay staat voor zijn eigen geheugen als voor de poort naar het paradijs, waar hij niet in mag.”

Het schrijven van een kort verhaal is en blijft een vak apart. Arnon Grunberg heeft zich hiervan met verve gekweten.

Prachtig! 

Reacties