Toon Hermans: Een versje voor jou

 

De onemanshows van Toon Hermans (1916-2000) zijn legendarisch. Talloze klassiekers zijn onvergankelijk. Naast zijn theateroptredens schreef Toon veel zoals hij ze noemde, versjes. Ook die zijn onvergetelijk en veelal tijdloos. Héél lang geleden stonden al de dichtbundels “Liggen in het gras” en “Fluiten naar de overkant” in mijn boekenkast.

Ruim vier jaar geleden kwam de monumentale bundel “Helemaal Toon” aan de orde in het Kuijpje “Humor is een manier van overleven”. Een heerlijk boek. Kort geleden gaf mijn lief me een prachtig in hardcover uitgevoerd boekje met de Toon kenmerkende eenvoudige titel “Een versje voor jou”. Een in thema gerangschikte beknopte verzameling van korte en langere gedichten.


Het boekje bevat een rijk geschakeerde serie versjes. Ze beslaan het hele gebied van luchtig met soms ook een kwinkslag tot diepgaand. Naast bekende werkjes staan er ook vele (mij) onbekende gedichtjes in het boek. Het lezen erin is een waar genot.

Drie voorbeelden, waaronder een échte klassieker:

OUD

Ja ik ben al achtenzestig

melden mensen ongevraagd

en ze delen kwistig mede

wat hun kwelt en wat hun plaagt

maar de échte “bon-vivantjes”

reppen daarvan met geen woord

en ze lachen naar het leven

en ze leven rustig voort

 

VRIEND

Je hebt iemand nodig,

stil en oprecht,

die als het erop aankomt

voor je bidt of voor je vecht.

Pas als je iemand hebt,

die met je lacht en met je grient,

dan pas kun je zeggen:

‘k heb een vriend.

 

TE HOOG

Hij was niet gelukkig

hij was nooit eens blij

hij reikte te hoog

hij kon er niet bij

Toen hij niet meer reikte

maar bukte

toen zag hij opeens

dat het lukte. 

 

Het boekje behandelt 11 thema’s van vrolijke tot droevige. De pen van Toon weet bij de lezer altijd weer positieve gedachten en gevoelens op te roepen. Voor de liefhebbers is het een fijn voorleesboekje. Ook kun je er inspiratie en troost uit putten.

Kortom: een absolute aanrader!

Reacties