Damen & Vandermeeren: Rusteloos


De Vlaamse schrijfster Hilde Vandermeeren heeft een indrukwekkende bibliografie. Na vele kinderboeken schreef zij zes thrillers van hoge kwaliteit. In de recensie van haar “Pas op voor de buren” is daarover te lezen.
Toen werd aangekondigd dat Hilde een samenwerking aanging met de befaamde Belgische strafrechtadvocaat Walter Damen voor het creëren van een trilogie, waren de verwachtingen als vanzelfsprekend hooggespannen.Recentelijk verscheen het eerste deel “Rusteloos”. Hoofdpersoon Kirsten Hartogs is in 2000 op tienjarige leeftijd in haar woonplaats Ramskapelle getuige van de moord op haar oppas. Haar vader is drie jaar eerder verongelukt in Portugal, waarna Kirsten een bijzondere gewoonte heeft ontwikkeld.
Ze gaat rechten studeren in Portugal en is bij het begin van het verhaal werkzaam als aankomend strafrechtadvocaat bij het kantoor Fontes & Associados in Lissabon. Ze woont samen met haar partner Tomás en heeft een moeizame relatie met haar schoonmoeder Graciette.

Dan krijgt Kirsten haar eerste grote strafzaak. Na de verdwijning van de dochter van de partijleider van de Partido Socialista krijgt zij de verdediging toebedeeld van de verdachte in de zaak, een Vlaamse projectontwikkelaar. In de publieke opinie is deze man al schuldig bevonden. Dat maakt de taak van Kirsten uiterst heikel en leidt tot velerlei spanningen. Ook haar privéleven staat onder hoge druk en neemt een dramatische wending.

De onderzoeksjournalist Miguel Rodrigues van de krant Público probeert intussen op zijn manier de waarheid te achterhalen. Dat geeft zowel zakelijk als privé de nodige problemen. Die had hij al na zijn scheiding en ze verergeren alleen maar. Zijn rol in het oplossen van de kwestie is een fraai staaltje van betrokkenheid en ook geloof in de eigen overtuiging.

Met veel vaak boeiende intriges wordt de plot ontvouwd. De ontknoping komt wel enigszins uit de lucht vallen en verloopt na een langdurige relatieve rust van de gebeurtenissen plotsklaps in turbosnelheid.
Het verhaal eindigt met een enorme cliffhanger die de lezer direct goesting geeft voor het volgende deel van de trilogie. 

De schrijfstijl en het woordgebruik van Hilde Vandermeeren behoeven geen krans meer. Zij is een terecht geroemde auteur en zet ook in “Rusteloos” haar hoge kwaliteit van schrijven voort. Walter Damen blijkt al eerder co-auteur van diverse boeken te zijn geweest. Wat zijn rol in het schrijfproces van dit boek is geweest, is mij niet terstond duidelijk geworden. Het verhaal zou zonder meer in zijn geheel uit de pen van Hilde kunnen zijn gevloeid. 

“Rusteloos” behandelt een aantal boeiende onderwerpen, zoals de rol van de advocaat in het strafproces, de macht van de publieke opinie, gevoeligheden in de politiek, ellebogenwerk van collega’s en (on)betrouwbaarheid.
De karakters in het verhaal zijn zonder uitzondering mooi uitgesponnen en krijgen bij de lezer écht vorm. Naast de beide interessante hoofdpersonen Kirsten en Miguel blijven vooral, maar niet alleen, Antonio Fontes, de statige office-manager mevrouw Ribeira en aankomend schoonmoeder Graciette op het netvlies van de lezer staan als markante persoonlijkheden.

“Rusteloos” is een zeer goed boek en krijgt vier heldere sterren. De lezer zal reikhalzend gaan uitkijken naar de volgende delen rond Kirsten Hartogs.

Reacties