Rudy Soetewey: Salami


Rudy Soetewey is een gelouterde Vlaamse thrillerschrijver. Hij heeft inmiddels negen thrillers op zijn naam die zeer lezenswaardig en van constant hoge kwaliteit zijn. Soetewey is een meester in het bedenken en uitwerken van plots die zich in een kleine omgeving afspelen, maar veel diepgang hebben en tevens belangrijke maatschappelijke problemen aan de orde stellen. Zijn voorlaatste thriller “Terecht” is hier besproken en verwierf de maximale waardering.

De nieuwste thriller van Rudy draagt de titel “Salami” en werd op 6 oktober 2018 ten doop gehouden. Een kort verslag daarvan staat ook op deze blog.Hoofdpersoon Bart Colenbunders is zoon van de overleden gelijknamige eigenaar van een detectivebureau. Bart heeft minder aspiraties dan zijn vader en noemt zich klusjesman. Hij wordt benaderd voor een klusje dat veel weg heeft van een detective-opdracht. Omdat het gemakkelijk lijkt en een flinke som gelds oplevert, neemt Colenbunders het aan. 

Er is een uitvinding van grote betekenis gestolen uit een laboratorium. Het is aan Bart die terug te vinden en aan zijn opdrachtgever te bezorgen. Al snel blijkt het minder eenvoudig dan gedacht. Salami speelt een belangrijke rol in het verhaal dat als ondertitel “Als de waarheid op het spel staat, wordt er vaak gelogen” heeft.
Tijdens de speurtocht naar de verdwenen uitvinding beleeft Bart allerlei avonturen. Soms spannend, soms bijna hilarisch, maar steeds amusant en intrigerend. De plot is heel bijzonder en lijkt welhaast lichtvoetig, maar onder de ruimschoots aanwezige heerlijke humor ligt een belangrijk maatschappelijk thema verborgen. De slotzin van het verhaal spreekt boekdelen:

“Collega’s, vrienden-politici hier in het Europees Parlement. We kunnen weer probleemloos liegen!”

Rudy Soetewey heeft een soepele en vlotte schrijfstijl. Hij is virtuoos in het hanteren van eenvoudige, maar o zo kernachtige taal. In sneltreinvaart weet hij een levendige situatieschets te presenteren. De karakters in zijn boek worden als altijd mooi ontwikkeld en daardoor aansprekend. De lezer waant zich al snel te midden van de gebeurtenissen en leeft volop mee. 

Wie Rudy kent, weet dat hij een man is vol onderkoelde droge humor. Was die in zijn vorige boeken nog maar terloops aanwezig, in “Salami” is een forse dosis ervan te vinden die het de lezer zeer aangenaam maakt. Regelmatig verschijnt een glimlach bij het lezen. 

Of Soetewey hiermee structureel een nieuwe weg is ingeslagen, zal de tijd leren. In ieder geval heeft hij nu een humoristische thriller van de bovenste plank geschreven. En daarin is ook een belangwekkend maatschappelijk thema op de hak genomen. Een thema dat zijn bestaan helaas dagelijks bewijst met het bekend worden van nieuwe leugenachtige praktijken op bijna elk denkbaar gebied.

Soetewey heeft het thrillergenre verrijkt met een benadering vol humor en krijgt daarvoor vijf flonkerende sterren !

Reacties