Donald Nolet: Hoek


In 2014 maakte Donald Nolet zijn entree in de thrillerwereld op een bijna unieke wijze. Met “Versleuteld” won hij zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs. Ook Bram Dehouck presteerde dat eerder in 2010 met zijn prachtige “De minzame moordenaar”. Daarna schreef Nolet in 2016 het sterke “Handschrift van de duivel” dat vier sterren kreeg.Het derde boek van Donald Nolet verscheen in mei 2019 met als titel “Hoek”. Het gaat over het dubbelleven van Alexander “Hoek” Holman. Enerzijds is hij eigenaar van kickboksschool “Bushi Gym” waar hij zich met rechterhand Danny Eeuwis intensief bezighoudt met het trainen van aanstormende talenten. Zijn bijnaam dankt hij aan de hoek, een van zijn vroegere specialiteiten bij het kickboksen. Anderzijds is hij al lange tijd verstrikt in het web van drugshandelaar André Krook, met wie hij vanaf zijn jonge jaren hecht is bevriend. André heeft Alexander destijds een onuitwisbare dienst bewezen en daarmee levenslang krediet opgebouwd bij de laatste.

De komst van de Syrische vluchteling Ali Ayop naar de boksschool brengt het leven van Alexander uit balans. Ali is een kickbokstalent van extreem hoog niveau en wordt al snel de tijger van Aleppo genoemd. Hij is een enorme doorzetter en vergt en krijgt van Alexander en Danny veel aandacht om in korte tijd de top te bereiken via een gevecht tegen wereldkampioen Mirko Djurdjevic. 

Daardoor komt Alexander voor diabolische keuzes te staan. En die hebben immense gevolgen, zowel zakelijk als privé… De ontknoping van het verhaal kent enkele onverwachte wendingen.

Donald Nolet heeft onmiskenbaar grote schrijfkwaliteiten. Met zijn nieuwe boek geeft hij blijk van een prijzenswaardige veelzijdigheid, zijn drie boeken hebben zeer verschillende onderwerpen. De schrijfstijl is zonder meer goed wat niet verrassend is bij een copywriter in de reclamewereld zoals Nolet is in het dagelijkse leven. 
De belangrijke karakters in het boek worden goed uitgediept, en de sfeertekeningen zijn beeldend. 

Geruime tijd lijkt het alsof “Hoek” een verhaal is met voor een thriller weinig originele elementen. Een uitzondering daarop is wel de intrigerende –althans als je ervan houdt-  inkijk in de wereld van het kickboksen. De nogal ruime beschrijvingen van enkele kickbokspartijen zullen voor de kenners en geïnteresseerden zonder twijfel boeiend zijn, maar sommige lezers zullen ze als te lang en zelfs als langdradig ervaren.

In het tweede gedeelte van het verhaal, als de lezer wat ongeduldig begint te worden, voegt de auteur enkele gevoelselementen toe waardoor het boek aanzienlijk meer diepgang krijgt. Daardoor wordt de waardering lastiger. Zat het boek lange tijd op koers voor drie sterren die staan voor een goed boek, tegen het einde werd dat wat meer. Maar het een zeer goed boek noemen gaat nét te ver. 

Daarom bij uitzondering toekenning van een halve ster meer, zodat “Hoek” van Donald Nolet drie-en-een-halve ster krijgt.  Het boek is daarmee zéér lezenswaardig.

Reacties