Martin Gijzemijter, een woordkunstenaar met diepgang


Geruime tijd geleden kochten wij een pakketje kaarten dat het opschrift “Troostkaarten” droeg. De teksten op die kaarten waren heel fraai en kernachtig. Dat was de eerste kennismaking met het werk van Martin Gijzemijter.

Veel recenter volgde een verdere ontdekkingstocht. Op Facebook bleek Martin dagelijks vierregelige gedichten te publiceren. Ook deze zijn al even mooi. Het zijn diepzinnige gedachten die zeer knap op een eenvoudige wijze zijn verwoord. En we zijn al een tijdje geabonneerd op zijn dagelijkse e-mail waarin steeds een gedicht is opgenomen. Via een link in die mail kun je naar de website martingijzemijter.nl waar een altijd (!) interessante en veelal ook diepzinnige toelichting op het gedicht staat.
Zoals bijvoorbeeld:

"Ik probeer altijd op lichaamstaal te letten om te zien wat de lading is achter de dingen die mensen zeggen en dat helpt in veel gevallen heel goed. Maar zelfs dan is het mogelijk dat iemand verbergt wat hij niet wil vertellen. Waar het op neerkomt is dat iedereen een verhaal heeft, maar niet iedereen dit verhaal wil, of misschien durft te delen. We vechten allemaal onze eigen strijd, en daar mogen we best wel eens wat meer rekening mee houden in onze communicatie met anderen.
We kunnen geen gedachten lezen en lichaamstaal liegt soms ook. Daarover gaat dit gedicht:"


En nog een:

"Een vol hoofd legen. Toen ik dit gedicht publiceerde was de meestvoorkomende reactie: ‘Was het maar zo simpel’. Dat verbaasde me nogal. Ten eerste omdat, zoals ik vaker schrijf, als het eenvoudig is, dan was er geen gedicht voor nodig, maar ten tweede vooral omdat het legen van een kledingkast als simpel en eenvoudig werd ervaren.                                                                                                                                Wie ooit wel eens een kledingkast echt heeft moeten ruimen, weet dat daar helemaal niets eenvoudigs aan is. Bij elk kledingstuk moet je een afweging maken: ga ik dit nog gebruiken, of niet. En als ik het dan niet meer ga of kan gebruiken, houd ik er dan aan vast uit nostalgische of emotionele redenen, en sta ik toe dat het plek inneemt in mijn kast? Of neem ik er afscheid van, en maak ik ruimte voor iets nieuws, voor nieuwe nostalgie en nieuwe herinneringen. Dat is niet makkelijk, dat is heel erg moeilijk.                           Met gedachten is het precies zo. Sta je gedachten toe om je hoofd te blijven domineren, ook als je ze niet meer nodig hebt? Of ga je eraan werken om ze te ruimen, om plek te maken voor iets nieuws, met nieuwe gevoelens. Mijn antwoord op de vraag is dan ook simpel. ‘Was het maar zo simpel?  Nee, ‘Het is nét zo moeilijk’. Maar de mooiste dingen liggen aan de andere kant van moeilijk. Daarover gaat dit gedicht."

De dichtgedachten zijn inmiddels ook gebundeld in fraaie boekjes met hardcover. Wij lezen op dit moment “Dichtgedachten V” op een gedoseerd tempo: één of twee gedichtjes per dag. Op die manier dringen de wijsheden het beste tot de lezer door. Het is puur genieten!

Kijk eens op de website www.martingijzemijter.nl en ontdek meer. Ik maak nooit reclame voor bedrijven, en dit Kuijpje is ook niet zo bedoeld. 
Het is gewoon waardering voor iemand die met zijn gedachten troost, kracht en positiviteit brengt. Zulks indachtig de wijsheid “het leven is waarderen en gewaardeerd worden”. En dat is juist in deze tijden goud waard!


Reacties