Belangrijke boekenprijs voor "Het bloemenmeisje" van Anya Niewierra

Vanochtend is bekendgemaakt wie de Hebban Thrillerprijs 2020 heeft gewonnen. Er waren uiteindelijk drie genomineerde boeken, te weten “Russisch voor beginners” van Dominique Biebau, “Stille wateren” van Eva Nagelkerke en “Het bloemenmeisje” van Anya Niewierra. Kortelings won de Vlaming Biebau met het eerstgenoemde boek al De Gouden Strop 2020.


De onderhavige prijs is toegekend aan Anya Niewierra. En dat is zonder meer verdiend, want “Het bloemenmeisje” is waarlijk een schitterend boek. Lees hier de recensie. Niewierra heeft een welhaast meer dan fulltime werkkring en heeft desondanks (of misschien wel juist daardoor als uitlaatklep) vanaf eind 2013 inmiddels drie, uiterst gevarieerde, thrillers geschreven. Zij toont een ongekende veelzijdigheid in haar onderwerpen en heeft een sublieme schrijfstijl.

Naar verluidt is het vierde boek van Anya in verregaande staat van wording. Het gaat weer over een totaal ander onderwerp. De titel zal “De Camino” zijn, het boek heeft twee verhaallijnen. De ene gaat –dat zal niet verrassen- over de Camino, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De andere speelt zich af in de oorlog in BosniĆ« die nog zo vers in het geheugen ligt.

De eerdere boeken van Anya, “Vrij uitzicht” (2013) en “Het dossier” (2017), waren ook al van uitstekende kwaliteit. Deze prijs is een welverdiende kroon op haar werk. Hopelijk zullen nog vele thrillers (of wellicht ook nog eens romans) van haar hand verschijnen.

Van harte gelukgewenst, Anya!


Reacties