MAX Vleermuizen

 In het Stadstheater van Zoetermeer werd vanmiddag (24 oktober 2021) een grote schare boekenliefhebbers gesignaleerd. En dat was niet zo vreemd, want het Nederlands Thrillerfestival trok en trekt al jaren vele belangstellenden. Was het vorig jaar door de coronamaatregelen beperkt tot een digitale sessie, vandaag kon het weer echt. Aan de deur werd iedere bezoeker keurig en zorgvuldig gecontroleerd op de QR-code.

We (mijn echtgenote en ik) kwamen, zagen en overwonnen. Dat wil zeggen, onze favoriet voor de MAX Gouden Vleermuis was een van de zes genomineerden, en zij kreeg de prijs! 

De concurrentie was loodzwaar. Met als mededingers Toni Coppers, Guido Eekhaut, Nicci French, Corine Hartman en Arnaldur Indridason was het allesbehalve een gelopen race. Maar … tot onze grote vreugde en die van vele anderen won Loes den Hollander. Zij kreeg uit handen van Omroep MAX-directeur Jan Slagter de MAX Gouden Vleermuis als bekroning voor haar gehele werk. 


Ontroerend was te horen hoe Loes de prijs opdroeg aan haar dit jaar overleden echtgenoot Har die haar vele jaren geleden overhaalde haar eerste manuscript naar een uitgever te sturen.


Er werden nog twee Vleermuizen uitgereikt. De Zilveren, prijs voor de beste thriller van het jaar, ging naar Ilse Ruijters voor haar boek “Minnaar”. 


En de Bronzen, voor de beste debuutthriller, werd toegekend aan onderzoeksjournalist Bas Haan voor “Lenoir”.


Een hartelijke gelukwens voor alle winnaars, en ook voor de andere genomineerden. 

 

Reacties