Frank Krake: Geluk is een mindset

 Het weergaloze boek “De laatste getuige” van Frank Krake maakte in 2018 grote indruk. Daarna volgde “Hannelore” dat ik niet heb gelezen. Het nieuwe boek van Krake heeft een intrigerende titel. “Geluk is een mindset” met als ondertitel “Buig tegenslag om in succes” is een aansprekend autobiografisch relaas van de schrijver over zijn tijd als ondernemer in de tuinmeubelenbranche.


In een prikkelende proloog over een herinnering aan zijn verblijf van enkele maanden in Amerika na afronding van zijn studie komt de absurditeit van het Amerikaanse veiligheidssysteem aan de orde. De functie van deze proloog in het boek is niet aanstonds duidelijk. Vermoedelijk gaat het om niet aflatend optimisme in lastige situaties.

Tien jaar later begint het verhaal over de lange periode waarin Frank zich in de tuinmeubelenbranche manifesteert. Na een baan als inkoper bij een groot postorderbedrijf ziet hij kansen in bedoelde branche. Ofschoon hij eigenlijk bij gigant Hartman (wie kent hun kunststof tuinstoelen niet?) aan de slag wil, wordt hij in 2000 directeur van het letterlijk belendende bedrijf Unimeta. Dat is een fors bedrijf dat met succes tuinmeubelen maakt van louter metaal. 

Uitgerekend in dat jaar vindt de afschuwelijke vuurwerkramp in Enschede plaats waardoor Unimeta grote schade lijdt. De situatie vergt enorme inspanning van Frank en zijn medewerkers om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Hij maakt talloze reizen om nieuwe markten te veroveren. Op weg naar Chicago maakt zijn vliegtuig vanwege de aanslagen op het WTC 9/11 een noodlanding in St. John’s op Newfoundland. Daar raakt hij zeer onder de indruk van de onbaatzuchtige hulp van de plaatselijke bevolking aan de gestrande reizigers.

Er doemen nieuwe problemen/uitdagingen op als er een persoonlijk drama is rond de Engelse agent van Unimeta, en vervolgens op de toonaangevende beurs van tuinmeubelen in Duitsland namaakstoelen uit China opduiken. De Chinezen dreigen aan de haal te gaan met de succesvolle concepten van Unimeta.

Na de nodige roerselen besluit Frank de productie deels te verplaatsen naar China. Hij ervaart ter plaatse de paniek bij de uitbraak van SARS in 2003.

In Enschede moet een ingrijpende reorganisatie (lees: inkrimping) worden doorgevoerd die vele hoofdbrekens kost en emoties oproept. Problemen rond de toelevering van producten uit China brengen Unimeta later in zwaar weer. Als bankgefinancierde onderneming kom je dan bij de afdeling Bijzonder Beheer van de huisbankier terecht. En dat is allesbehalve een pretje. De bank eist maximale extra zekerheden waaronder vaak, en zo ook hier, een persoonlijke borgstelling van de directeur. Een molensteen, die ongerijmde gevolgen kan hebben. Bij een faillissement van de onderneming kan de bank die borgstelling uitwinnen waarmee de borg grote financiële schade oploopt.

Het verhaal over de ondernemingen van Frank kent daarna nog vele interessante wendingen die de lezer zelf moet ontdekken. Opvallend in de huidige tijdgeest is dat de laatstelijk gedreven onderneming na overdracht aan een investeringsmaatschappij uiteindelijk ten onder gaat aan nieuw leiderschap (!). Twee woorden die de (politieke) discussie in ons land in de huidige tijden beheersen maar nog steeds tot niets hebben geleid.  

Frank Krake heeft een zeer vaardige pen. In vloeiende en heldere stijl beschrijft hij de pieken en dalen in de vele jaren van zijn ondernemerschap. Daarbij is ruimschoots oog voor detail alsook voor privéproblematiek. Duidelijk te merken is dat de schrijver (ook) een journalistieke achtergrond heeft. De lezer verplaatst zich moeiteloos in de huid van de hoofdpersoon en voelt zich al snel verbonden met het leed én het succes. 

Uit dit boek zijn belangrijke levenslessen te trekken over doorzettingsvermogen, optimisme, oog voor de medemens, niet versagen bij tegenslag en het benutten van soms onverwachte kansen. Van groot belang daarbij is een stabiele achterban. Vaak staat het gezinsleven onder bijna onmenselijke druk door de soms dringende zakelijke belangen. Kennelijk is daar in huize-Krake goed mee omgegaan. Het is dan ook mooi te zien dat Frank het boek opdraagt aan zijn drie kinderen Sven, Esmee en Peep.

“Geluk is een mindset” geeft een ook voor buitenstaanders zeer interessante inkijk in het wel en wee van het leven van een gedreven ondernemer. Het is een zeer goed boek en verdient vier flonkerende sterren.        

Reacties