De magie van "De man in de wolken"

In zijn voorstelling “Het gelijk van de koffietent” uit 1990 zong de geweldige cabaretier Harrie Jekkers een prachtig lied dat mij sindsdien nooit meer heeft losgelaten. De tekst van “De man in de wolken” is geschreven door Koos Meinderts, het creatieve brein achter vele teksten van Jekkers. Het nummer zit boordevol diepzinnigheden over diverse thema’s van het menselijk bestaan, onder meer schoonheid, vrijgevigheid, eenvoud, hebzucht, wantrouwen, angst, verdriet en bevrijding.

Talloze malen heb ik het beluisterd en het blijft prachtig met vele herinneringen. In 1991 is het ook op het gelijknamige album verschenen met nog twaalf andere pareltjes. Het is allemaal ook te vinden op Youtube en Spotify.

Het inhoudsrijke verhaal van Koos Meinderts is in 2010 ook in boekvorm uitgebracht. Het is schitterend geïllustreerd door Annette Fienieg. Helaas is het boek al langere tijd niet meer verkrijgbaar, ook niet bij de uitgeverij (Lemniscaat)  en de schrijver zelf. 


In onderstaande video wordt de zang van Harrie Jekkers voorzien van de prachtige illustraties uit het boek.


Het wat meer uitgebreide verhaal over het prachtschilderij wordt hieronder voorgelezen door Koos Meinderts zelf begeleid met de fraaie tekeningen van Annette én passende muziek. Neem er even de tijd voor, het is de moeite dubbel en dwars waard. 


Het zo mogelijk bekijken van beide video’s op een groot scherm van een smart-tv is een waar genot, zo is mij uit eigen wetenschap bekend.

Bijzonder is dat het boek “De man in de wolken” werkelijk voor alle leeftijden interessant is. Het is niet in de laatste plaats door de eenvoudige maar treffende tekeningen mooi voor kinderen, temeer omdat de onderwerpen nog volledig in deze tijd passen, maar ook voor volwassenen die de diepere bedoelingen van de tekst kunnen onderkennen, is het uitermate boeiend.  

 

 

   

Reacties