Cilla & Rolf Börjlind: Wiegelied


Cilla en Rolf Börjlind zijn zeer gerenommeerde Zweedse scenarioschrijvers, zij hebben onder meer de scripts van maar liefst 26 films over de speurder Martin Beck op hun naam.
Met hun fantastische thrillerdebuut “Springvloed” (5*) maakten zij in 2013 een verpletterende entree in boekenland. Hun tweede boek “De derde stem” (2014) was goed voor vier sterren waarna het geweldige “Zwarte dageraad” in 2015 wederom de hoogste score van vijf sterren haalde. Zo’n geschiedenis schept hoge verwachtingen voor het volgende boek. En die worden door de schrijvers met verve waargemaakt !De nieuwste thriller van het echtpaar Börjlind verscheen medio februari 2017 en draagt de titel “Wiegelied”. Het verhaal begint met een ogenschijnlijk romantische gebeurtenis op de Filipijnen die echter al snel in een opzettelijk veroorzaakt drama uitmondt.
Dan gaat de lezer vier maanden terug in de tijd. De uit de vorige boeken bekende aan lager wal geraakte maar opkrabbelende oud-politieman Tom Stilton woont nog steeds op de aak van zijn vriendin Luna. Het Centraal Station van Stockholm wordt overspoeld door vluchtelingen. De oude bekende, aankomend speurder Olivia Rönning helpt samen met Luna en vele anderen als vrijwilliger in de stationshal bij het in goede banen leiden van de migrantenstroom. Daarbij krijgt een groep van elf vluchtelingen tijdelijk onderdak op de aak van Luna.
De dakloze drugsverslaafde Muriel –een oude bekende van Tom- ontfermt zich intussen over het uit Nigeria afkomstige meisje Folami. Aan hen wordt een tijdelijk onderkomen ter beschikking gesteld in een niet geheel veilige buurt.

Bij toeval wordt elders in Zweden het begraven lijk ontdekt van een op wrede wijze vermoorde jongen. Het rechercheteam van Mette Olsäter waartoe ook Olivia en sinds kort Tom behoren, doet onderzoek en stuit op weerzinwekkende feiten. Een Roemeense criminele organisatie onder leiding van Mihai Stelea met internationale vertakkingen blijkt betrokken bij de morbide praktijken waar de rechercheurs op stuiten.
Het verhaal ontwikkelt zich in hoog maar, omdat het zo intrigerend is, voor de lezer moeiteloos bij te houden tempo. Indringende gebeurtenissen rijgen zich aaneen tot een boeiend geheel.

De schrijfstijl van Cilla en Rolf Börjlind is van zeer hoog niveau. Het woord- en taalgebruik zijn even ogenschijnlijk eenvoudig als virtuoos en foutloos. De gebeurtenissen spelen zich voor het denkbeeldige oog van de lezer af als een spannende film. De karakters van de belangrijke personages zijn minutieus en fraai uitgediept en komen tot volle wasdom.  Op uitgebalanceerde wijze wordt ook aandacht geschonken aan de privébeslommeringen van enkele hoofdpersonen. Alsdan komen zij voor de lezer volledig tot leven.
De plot is niet al te ingewikkeld en is fraai opgebouwd rond een actueel thema. Buiten het hoofdthema zijn ook diverse andere maatschappelijke thema’s welhaast onopvallend in het verhaal verweven.
De titel van het boek wordt bij het dramatische einde van het boek op prachtige en ontroerende wijze verklaard. Het is dan zelfs moeilijk het droog te houden.

“Wiegelied” is van zeer hoge kwaliteit en verdient zonder twijfel vijf flonkerende sterren. 

Reacties