Jordi Llobregat: Het geheim van Vesalius


De roman “Het geheim van Vesalius” van de Spaanse schrijver Jordi Llobregat speelt zich af in Barcelona in het jaar 1888. De stad maakt zich op voor de opening van de Wereldtentoonstelling aldaar.De van origine Spaanse hoogleraar in Oxford Daniel Amat gaat na de dood van zijn vader naar Barcelona. Hij laat zijn verloofde Alexandra Warren, dochter van de rector van de universiteit Sir Edward Warren, achter in Oxford. In Barcelona krijgt hij te horen dat zijn vader geen natuurlijke dood is gestorven. Amat heeft ook nog een zwaar trauma uit zijn jeugd dat hij voldoende verwerkt lijkt te hebben.
Eenmaal in Barcelona gaat Daniel na de begrafenis van zijn vader op zoek naar een seriemoordenaar die het op jonge meisjes heeft gemunt. Daarbij komt zijn jeugdtrauma in volle omvang weer in beeld.

Tegelijkertijd onderneemt de journalist Bernat Fleixa van de krant Correo de Barcelona evenals de mysterieuze student geneeskunde Pau Gilbert een zoektocht naar het intrigerende en felbegeerde manuscript “De humane corporis fabrica” van Vesalius, de grondlegger van de leer der anatomie.
Vele bloemrijke personages kruisen het pad van Amat, Fleixa en Gilbert. Zo is daar de invloedrijke dwerg Manel Vidal in de gevaarlijke wijk La Barcaloneta en diens hulpje de jongeling Guillem, de politie-inspecteur Sánchez die er middeleeuwse gewoonten op na houdt, de gestoorde doctor Frederic Homs, de machtige industrieel Bertomeu Adell, wiens aantrekkelijke echtgenote Irene een oude liefde van Daniel is, de irritante student Fenollosa die Pau voortdurend dwars zit, de competitieve journalist (is dat dubbelop?) Llopis die steeds Fleixa probeert af te troeven, de sociaal ingestelde prostituee Dolors en het medium madame Palladino.
Het verhaal ontwikkelt zich op een uiterst boeiende wijze. De plotwendingen zijn ongekend soepel en regelmatig moet de lezer zijn beeld over de mogelijke afloop bijstellen.
“Het geheim van Vesalius” wordt gepresenteerd als een roman doch het boek kan evenzeer als een historische thriller worden aangeduid. De geschiedkundige schetsen zijn volstrekt verantwoord.

Llobregat heeft een fenomenaal taalgebruik. Hij beschrijft de personages en de omstandigheden minutieus en beeldend. Al lezende waan je je ter plaatse in Barcelona en te midden van de gebeurtenissen. Het verhaal houdt de lezer van meet af aan in een ijzeren greep die in dit geval uiterst aangenaam is. Door de korte hoofdstukken vinden er voortdurend decorwisselingen plaats doch dat is door het spannende en boeiende verhaal zeker geen zware uitdaging voor de lezer. De belangrijkste thema’s in het boek zijn de kloof tussen arm en rijk en de onderdrukte positie van de vrouw in de maatschappij.
De lovende bewoordingen in de Spaanse pers over dit boek zijn geenszins overdreven. Zo schreef El Mundo: "Het debuut van Llobregat heeft alles in zich om een fenomeen te worden à la De schaduw van de wind.”
En inderdaad, de fraaie penvoering doet de lezer met voorkennis snel mijmeren over de weergaloze pennenvruchten van Carlos Ruiz Zafón naar wiens vierde boek als opvolger van “De gevangene van de hemel” reikhalzend wordt uitgezien. (noot: dat boek is inmiddels verschenen met als titel "Het labyrint der geesten". Mijn recensie staat hier ook)

“Het geheim van Vesalius” is een fantastisch, historisch verantwoord boek in weergaloze stijl met een fraai geconstrueerde plot.

Hoe zuinig ik ook ben met sterren, het kan niet anders dan worden gewaardeerd met vijf sterren!

Reacties