Toni Coppers: Niets is ooit


De serie thrillers van Toni Coppers rond commissaris Liese Meerhout kent inmiddels al veertien delen. Het meest recente deel “De jongen in het graf” kreeg maar liefst de beoordeling briljant.

Tijd om ook de oudere boeken uit de reeks te gaan lezen. Het allereerste deel “Niets is ooit” dateert uit 2008. Kunsthandelaar Robert Dechamps komt om het leven bij een auto-ongeluk in Frankrijk. Of is het geen ongeluk?Zijn zoon Simon de Vere die samen met Lara Steels een adviesbureau in kunst heeft, wordt na de crematie van Dechamps op het parkeerterrein van het kerkhof geïntimideerd. Al snel blijkt er te zijn ingebroken in het huis van de overledene.

Simon komt in contact met Liese Meerhout, op dat moment hoofdinspecteur bij de Cel Kunstcriminaliteit. Terzelfder tijd wordt de jonge conservator Pierre Gisenga van het Afrikamuseum vermoord. In het onderzoek stuit Liese op de hooghartige inspecteur van Moordzaken Hoogvliet die duidelijk van een andere bloedgroep is.

Een uit de kluis van Dechamps verdwenen schilderij van vermoedelijk zeer grote waarde speelt een belangrijke rol in de plot. Enkele markante personen komen ten tonele, zoals commissaris Stefan Mercier, Simons tante Liz, de heler met de bijnaam Kereltje en de dubieuze kunsthandelaar Nathan Raes.

Priv├ę heeft Liese een relatie met Hans. Hij is een vrij saaie, maar degelijke man. De lezer vraagt zich dan ook al snel af of die relatie standhoudt. Temeer omdat er iets in de lucht lijkt te hangen tussen Simon en Liese.

Al in het eerste deel van de Liese-Meerhoutserie geeft Toni Coppers blijk van een vaardige pen. Hij is een rasverteller die in krachtige pennenstreken snel en vaardig een helder beeld weet te schetsen van de gebeurtenissen en de belangrijkste karakters. Vloeiend taalgebruik, gelardeerd met heerlijke Vlaamse woorden en uitdrukkingen, gaat samen met een bescheiden maar goed gedoseerde humor.

“Eindelijk”, lachte Nathan Raes boven het rumoer uit, “blij dat je er bent. Veel te veel mooie mensen hier vanavond, ik heb dringend een beetje contrast nodig!”

De plot is alleszins aardig maar nog niet hemelbestormend. En de spanningsboog is laag. Met “Niets is ooit” heeft Coppers destijds een veelbelovende start gemaakt voor de serie die inmiddels van zeer hoge kwaliteit is geworden.

Dit boek is gewoonweg goed en lezenswaardig en krijgt drie sterren.   

Reacties