Ilja Gort: De vrouwenslagerij

Jaren geleden las ik een lichtvoetige humoristische zwarte thriller waarvan het verhaal me steeds is bijgebleven. En dat is bij lang niet alle boeken zo. Dit boekje verdient hernieuwde aandacht:

"De vrouwenslagerij" van de bekende wijnboer-schrijver-presentator Ilja Gort is een heerlijk verhaal over een slagerij in een Frans dorpje. Als de plaatselijke slager Guy overlijdt, nemen zijn dochter Bernadette en haar man, de klaploper Bruno, de zaak over. Bruno ontwikkelt zich tot een despoot, wat Bernadette op verregaande gedachten brengt. Zij is van jongs af aan bedreven in het slachten van dieren ten behoeve van de slagerij, en beraamt samen met de hulp in de slagerij Lucie een sinister plan.

Bruno verdwijnt plotseling, en is volgens Bernadette voor langere tijd naar zijn broer in Brazilië. Vervolgens dienen zich door de toenemende populariteit van de slagerij nog twee dames met dubieuze partners aan, Amélie en Mila, die gaan meehelpen in de slagerij.
Er ontwikkelt zich een hilarisch verhaal dat spannend wordt als de politieman Alain Joubert zich meldt bij de vier dames in een onderzoek naar de verdwijning van twee criminelen, wier Porsche bij het dorpje in een ravijn is gestort zonder dat er lichamen zijn gevonden.

Ilja Gort schrijft in soepele, heldere en vloeiende stijl met de nodige humor een zwarte roman met spannende trekjes, die het lezen meer dan waard is. Het verhaal is zeer origineel. Het boekje staat garant voor enkele uren van maximale ontspanning.
Na het lezen ervan zul je voortaan geheel anders aankijken tegen bepaalde producten in de slagerij. 

Een aanrader voor liefhebbers van absurdistische verhalen die in de trant van Roald Dahl zijn geschreven.


Reacties