Jonas Jonasson: De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden


In 2011 baarde het boek “De 100-jarige die uit het raam klom en verdween” van Jonas Jonasson groot opzien. Het was een hilarisch verhaal, dat later werd verfilmd.
Daarna verschenen van dezelfde schrijver “De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje” (2013, 4*) en “Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)” (2015, 4*). Bizarre verhalen met vergezochte maar heerlijke, melige zwarte humor, die bij veel lezers zeer in de smaak vielen en door anderen verfoeid werden vanwege hun ogenschijnlijke onzinnigheid.Tot veler vreugde kwam Jonasson in 2018 met een vervolg op zijn debuutverhaal. Nu heet het “De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden”. De uit het eerste boek bekende hoofdpersoon Allan Karlsson en zijn kompaan Julius Jonsson leiden op Bali een onbekommerd leventje van het buitgemaakte geld uit het eerste boek. De bodem van de schatkist komt echter in zicht. Allan is intussen geobsedeerd door zijn ontdekking van de digitale tablet.

Op de 101ste verjaardag van Allan maken beiden een ballonvaart die eindigt in een nat pak in de Indische Oceaan. De mannen hebben geluk wanneer ze worden gered door het toevallig passerende Noord-Koreaanse militaire schip “Eer en Kracht”. Dat schip heeft echter een topgeheime lading aan boord uit Congo. Allan paait kapitein Pak Chong-un met zijn verhaal dat hij nucleair deskundige is, en lanceert een verzinsel over heliostaatpressie en GDM ten behoeve van het kernwapenprogramma van Noord- Korea. Dat overtuigt de kapitein om de mannen in leven te laten.

In Noord-Korea aangekomen worden Allan en Julius naar Kim Jong-un –de Geweldige Leider- vervoerd met een aftands voertuig.

“Ze zaten met een soldaat tussen hen in op de achterbank van een Russische GAZ-3111 uit 2004, een van de negen exemplaren die de Russen hadden geproduceerd voordat ze het opgaven, de rotzooi naar Noord-Korea stuurden en een samenwerkingsovereenkomst met Chrysler sloten.”

Na een ontmoeting met Kim Jong-un waarbij de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Hellström aanwezig is namens de V-N, ontsnappen Allan en Julius met kunst en vliegwerk uit Noord-Korea met hulp van diezelfde minister.

Er volgen allerlei avonturen waarin onder meer Donald Trump, Vladimir Poetin en Angela Merkel een rol spelen. De 101-jarige Allan weet op grappige wijze steeds weer alles naar zijn hand te zetten. Ook de tomeloze agressie van de twee Zweedse neonazi’s Kenneth en Johnny Engvall en de verschrikkingen in de Afrikaanse jungle overleven de twee helden zonder kleerscheuren.

Jonas Jonasson heeft de absurdistische humor in schrijversland tot kunst verheven. Een vlotte pen en vlekkeloos ongecompliceerd taalgebruik maken het lezen van zijn boeken tot een lichtvoetige activiteit die de lezer veel genoegen verschaft. Dat geldt ook voor “De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden”.
De plot is, al lijkt het los zand, ragfijn gecomponeerd. Waar het verhaal naartoe gaat blijft steeds onzeker. Dat is het aardige van de boeken van Jonasson, onverwachte wendingen volgen elkaar in hoog tempo op doch vergen nauwelijks moeite van de lezer omdat het zo ontspannen aandoet.

Bijna onopvallend bevat het verhaal tussen alle absurditeiten door ook nog eens een fikse dosis maatschappijkritiek. Jonasson etaleert een fraai verpakte kritische houding tegenover de wereldpolitiek waarin het nastreven van eigenbelang het hoogste goed lijkt te zijn.

Minpuntje van dit boek is wel dat het verhaal wat te lang is uitgesponnen. De humor is lange tijd erg leuk en onderhoudend maar het verhaal draaft nét iets te lang en te veel door.
Evenals zijn andere boeken staat “De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden”” van Jonas Jonasson niettemin garant voor uren hoogwaardig leesplezier.

Het boek krijgt drie flonkerende sterren die staan voor een goed boek. Lezen dus!

Reacties