Marelle Boersma: Ciao Sicilia


Marelle Boersma is al vele jaren een gevestigde naam in boekenland. Haar minder recente thrillers “Vals alarm” (2011; 5*), “Moederziel” (2013; 4*), “Ik volg je” (2013; 4*) en “Nobody” (2014; 4*) waren van constante, hoge kwaliteit. Deze boeken werden veelal gedragen door zware maatschappelijke thema’s.

Nadat Marelle in 2015 met haar partner is geëmigreerd naar Portugal, is zij ook in haar boeken een andere weg ingeslagen. Thans is een serie “Ik-vertrek-thrillers” in wording. Het nu te bespreken boek is het tweede deel daarin.Na Frankrijk (“Chateau de Provence”) is nu in “Ciao Sicilia” het prachtige Italië aan de beurt als land van bestemming van de hoofdpersoon. Anne-Sophie is getrouwd met Benny, een gewelddadige crimineel met -ook jegens zijn vrouw- losse handjes. Zij is bevriend met Daan en is in diens bakkerij creatief bezig als chocolatier. Een jeugdtrauma rond haar broer Christiaan en haar vader speelt haar in haar leven regelmatig parten.
Als ze genoeg heeft van haar onzekere en nare leven met Benny neemt ze een drastisch besluit en vertrekt op wel heel bijzondere wijze naar Sicilië alwaar ze als Sofia Lunedino in Modica een nieuwe identiteit aanneemt. Met haar nog zeer jeugdige buurjongen Gigi sluit ze een diepe vriendschap die haar later veel baat op zal leveren.

Een baan bij makelaar Arturo is de start van een lawine van heftige gebeurtenissen met veel criminele activiteiten in haar directe omgeving. Een ernstige dreiging vanuit Nederland maakt haar leven er allesbehalve gemakkelijker op. Na veel geweld heeft het verhaal toch nog een min of meer gelukkig einde.

De schrijfstijl van de zeer ervaren auteur en schrijfdocent Marelle Boersma is zonder meer goed. In toegankelijke taal trekt ze de lezer snel het verhaal in, dat met korte beeldende zinnen alras zijn beslag krijgt. Afgezien van twee enigszins geforceerd aandoende metaforen op blz. 225 wordt het verhaal in heldere taal verteld. Het heeft heel veel vaart, waardoor de lezer voortdurend bij de les blijft en zich afvraagt wat er nu weer gaat gebeuren.

De beschrijving van de ogenschijnlijk relaxte dorpssfeer op Sicilië met zijn onderhuidse problemen vanwege maffiapraktijken is authentiek. Er komen evenwel ook wel onrealistische gebeurtenissen voorbij. Na de epiloog lijkt alles op zijn pootjes terecht te zijn gekomen. Sommige lezers zullen zich blijven afvragen wat iemand, in casu Anne-Sophie, beweegt het leven een zodanig drastische draai te geven met volstrekte onzekerheid.  En wat is nu eigenlijk de plot van het verhaal?

De aandacht voor chocolade en een medaillon speelt een zodanig grote rol in het verhaal, dat het er een van uitersten is: veel geweld enerzijds en veel chicklit-achtige zoetsappigheid anderzijds. Het zal vele vrouwelijke lezers aanspreken, mannelijke lezers veel minder.

“Ciao Sicilia” is een lezenswaardig verhaal met veel dynamiek en krijgt drie heldere sterren, die staan voor een goed boek.

Reacties