Ilja Gort: De geluksvogel


De roman “De geluksvogel” uit 2013 van de bekende wijnboer Ilja Gort is een bewerking van zijn eerdere verhaal getiteld “Het Merlotmysterie”.Harold Wechter is een Nederlandse reclameman die droomt van het wonen in Frankrijk. Na de verkoop van zijn reclamebureau heeft hij aldaar een wijnchateau gekocht met de spreekwoordelijke naam Chateau Bellerève. Zijn probleem is dat zijn vriendin Fiona niet uit Amsterdam weg wil.

Harold heeft in wijnboer Régis Boudin van Chateau Vieux Canon een boezemvriend gevonden. Régis beschouwt hem ook onvoorwaardelijk als een persoonlijk adviseur en volgt blindelings de ideeën van Harold. De Fransman maakt zowel zeer goede als matige wijn. Zijn Vin Meilleur wordt onder de bezielende leiding van marketeer Harold met de naam Essence du Terroir op de markt gebracht en wordt een groot succes.

Dan komt Harold met een opzienbarend idee. Hij adviseert Régis een camping te beginnen. De laatste pakt dat op even primitieve als voortvarende manier aan. Het leidt tot talloze hilarische situaties. Vele merkwaardige of kleurrijke typetjes verschijnen en verdwijnen. Zo zijn daar Vincent de druivenfluisteraar, Ernst Merkel, een advocaat met een bijzondere levensopvatting, de heren Dulong en Corton van de Franse FIOD, Régis’ broer Bernard, en hun beider moeder.

Ilja Gort heeft een heerlijke soepele schrijfstijl. Zijn woordgebruik is gemakkelijk, zijn zinnen zijn beeldend en staan regelmatig bol van de originele humor. Meligheid is bij tijd en wijle troef, waardoor het verhaal absurdistisch én tegelijkertijd lichtvoetig is. 
Het leest erg gemakkelijk en de lezer zal zijn lachen beslist niet kunnen inhouden.
Het verhaal gaat onder meer over vriendschap, broederliefde, moederliefde en manipulatie van consumenten.

Alles is rijkelijk overgoten met een sausje vol grappen en grollen. Gort beheerst deze kunst tot in de finesse. 
Het boek is dan ook uitermate geschikt voor een aantal uren ontspannen leesplezier.


“De geluksvogel” is in zijn genre een zeer goed boek en krijgt vier sterren.

Reacties