Daniel Silva: De Engelse spion


De Amerikaanse schrijver Daniel Silva heeft een imposante serie spionagethrillers op zijn naam met als steeds boeiend middelpunt de Israëlische meesterspion en schilderijenrestaurateur Gabriel Allon. Tot nu toe zijn tien delen uit de serie in het Nederlands verschenen. Van acht delen van constant hoge kwaliteit, zij kregen alle nogal eentonig maar verdiend vier sterren, zijn hier al eerder recensies verschenen.

Dat zijn “De perfecte moordenaar” (2001), “Portret van een spion” (2014), “Gevallen engel” (2014), “Het Engelse meisje” (2014), “De roof” (2015), “Het zwarte gif” (2017), “Het huis der spionnen” (2018) en “De andere vrouw”(2019).
Een van de twee nog ontbrekende delen komt nu aan de orde. Het is “De Engelse spion” uit 2017.Op het in Gustavia (Saint Barthélemy) aangemeerde luxe jacht Aurora met kapitein Reginald Ogilvy verdwijnt de kok Spider Barnes spoorloos. Omdat er een belangrijke gast op het schip wordt verwacht, wordt onder hoogspanning een vervanger gezocht. Die wordt in de havenstad gevonden. Wat men niet weet is dat deze Colin Hernandez niet alleen een meesterkok maar ook een huurmoordenaar is. De gevolgen zijn verschrikkelijk: het jacht wordt na het uitvaren op zee opgeblazen waarbij onder anderen een Engelse prinses het leven laat.

Het hoofd van de Engelse geheime dienst MI6 Graham Seymour krijgt de taak de dader(s) op te sporen. Al snel wordt ontdekt wie het brein achter de aanslag is. Gabriel Allon en Christoffer Keller worden ingezet om deze nietsontziende man te pakken. Er ontspint zich een jacht op de man in diverse plaatsen, zoals Berlijn, Lissabon, Belfast, Londen en Buenos Aires. 

Zowel oude bekenden als nieuwe karakters spelen een rol: zo zijn daar onder meer de hoogzwangere echtgenote van Gabriel Chiara, de Israëlische spion Uzi Navot, de voormalige huurmoordenaar Christoffer Keller, de leider van een Corsicaanse  huurmoordenaarsorganisatie Don Orsati, de gevaarlijke Ierse terrorist Eamon Quinn, de Israëlier Eli Lavon, het hoofd van MI5 Amanda Wallace, de Russische kolonel Alexei Rozanov, de Russische spionne Katerina Akulova, de MI6-medewerker Arthur Grimes en de Britse premier Jonathan Lancaster. Vele ingrijpende gebeurtenissen volgen elkaar in fiks tempo op. Een autobomaanslag op Brompton Road in Londen eist ondanks de heldenrol van Gabriel en Christoffer vele doden. Vermoedens omtrent de dader doen het net rond deze schurk steeds verder sluiten. Het blijkt iemand te zijn die langer geleden een voor Gabriel uiterst traumatische aanslag heeft gepleegd.

Daniel Silva is een begenadigd schrijver. Aan de vele loftuitingen aan zijn adres in de recensies van zijn andere boeken hoeft niet veel te worden toegevoegd. Het zou goeddeels tot herhaling van zetten leiden. Lees via de links de eerdere boekbesprekingen.
Daniel Silva is onbetwist de grootmeester van de hedendaagse spionagethriller, een genre dat niet eenieder zal aanspreken. Maar de liefhebbers zijn binnen de kortste keren verslaafd aan Gabriel Allon, een karakter dat nog lang niet sleets is. Zoals steeds zijn er raakpunten met de wereldpolitiek. De schrijver licht dat in zijn epiloog op instructieve wijze toe.

Hoe eentonig het ook is, het is onontkoombaar dat ook “De Engelse spion” vier sterren krijgt. Het is wederom een zeer goed boek.

Reacties