Daniel Silva: De roof


De Amerikaanse schrijver Daniel Silva heeft een fraaie serie thrillers geschreven rond de inmiddels legendarische meesterspion én professionele schilderijenrestaurateur Gabriel Allon. 
Eerder zijn hier al “Het zwarte gif” (2017, 4*) , “Gevallen engel” (2014, 4*), “Portret van een spion” (2014, 4*) en “Het Engelse meisje”(2014, 4*) besproken. De boeken van Silva zijn onmiskenbaar van een zeer constante, hoge kwaliteit.



Nu is het de beurt aan “De roof” welk boek in 2015 in het Nederlands werd uitgegeven. Het verhaal heeft wederom als hoofdpersoon de onvermoeibare Allon, die bij tijd en wijle actief is als spion bij de Israëlische geheime dienst Het Bureau en daarnaast veelal doende is met het restaureren van schilderijen van topklasse. 
Hij is volop bezig met het restaureren van een meesterwerk in Venetië als hem gevraagd wordt een gestolen schilderij van de grote meester Caravaggio op te sporen. Het begint met de brute moord op Jack Bradshaw, een handelaar met een dubieuze reputatie in de kunstwereld.
Het onderzoek brengt Gabriel zoals wel vaker in vele landen in Europa. Op zijn speurtocht komt hij oude bekenden tegen zoals de Parijse kunsthandelaar Durand, de Corsicaanse crimineel Don Orsati, de huurmoordenaar Christopher Keller en het hoofd van het Italiaanse bureau Kunstzaken generaal Cesare Ferrari.

Het spoor leidt uiteindelijk naar Syrische bronnen. Een opvallende rol is weggelegd voor de wrede president van Syrië, de geheime dienst Moeghabarat en een criminele bankier. Met hulp van een getraumatiseerde Syrische vrouw weet Gabriel een ingewikkelde operatie op te zetten die de financiële misdaden van de familie Assad genadeloos blootlegt.

Intussen is er ook afgewogen aandacht voor zijn privézaken. Er zijn ontroerende scènes met zijn vrouw Chiara en zijn eerste vrouw Leah die na een vreselijke aanslag in Wenen op zijn gezin waarbij hun zoon omkwam, in een menselijk wrak is veranderd.

“Zul je me nog steeds komen opzoeken als je kinderen hebt, Gabriel?” “Zo vaak als ik maar kan.” Ze hief haar gezicht naar de wolkeloze hemel. “Kijk eens naar de sneeuw, Gabriel.” “Ja”, zei hij, in stilte huilend, “mooi hè?”

De ontknoping van het verhaal is even mooi als verrassend.
Daniel Silva is de onbetwiste meester op zijn terrein. Hij is niet voor niets een van de grootste bestsellerauteurs in Amerika.
Zijn schrijfstijl is evenwichtig en afgewogen. De verhalen rond Gabriel Allon houden de lezer voortdurend in een soepele, maar onontkoombare greep. Het verhaal bevat ook een flinke dosis bepaaldelijk niet malse maatschappijkritiek. Over Silva is in de eerdere recensies al uitvoerig de loftrompet gestoken.

Lees die!

Om niet in herhaling te vervallen, eindigt deze recensie met de eentonige conclusie:
“De roof” is een zeer goed boek dat vier kraakheldere sterren verdient.


Reacties