Anne-Laure Van Neer: Louise


De Vlaamse schrijfster Anne-Laure Van Neer debuteerde in 2015 succesvol met de bizarre thriller “Justine”. Het verhaal draait om de vijfenzeventigjarige Justine De Jager. Zij bekent een moord om in de gevangenis terecht te komen in plaats van in het verzorgingstehuis.

Het tweede boek van Van Neer uit 2017 was zo mogelijk nog opmerkelijker. In “Maurice” belooft de vijfenzestigjarige seriemoordenaar Maurice aan zijn stervende moeder om zijn roeping, het bevrijden van de mensheid van  bumperklevers, BMW-rijders en Alfa-mannetjes, op te geven. Maar dan komt zijn dochter thuis met een vriendje uit een van die categorieën…
Beide boeken werden in België genomineerd voor de belangrijke Hercule-Poirotprijs, een treffend bewijs van hoge kwaliteit.

Recentelijk verscheen het nieuwe boek van Anne-Laure met als titel “Louise”. Als vanzelfsprekend waren de verwachtingen hoog gespannen. Kan de schrijfster het hoge niveau vasthouden?Wederom is het een heel eigenzinnig verhaal. Het begint al zeer origineel met de volgende woorden.

“Mijn naam is Anne-Laure Van Neer, auteur en hoofdpersonage van dit boek. Om redenen die later duidelijk zullen worden, zijn alle namen gewijzigd. Behalve de mijne. Dat mag, want ik ben de schrijfster, dus ik beslis. Dit verhaal gaat over de oorsprong van het boek Louise.”

Anne-Laure is zeven maanden zwanger als ze de vader van haar ongeboren kind met haar beste vriendin in bed betrapt. Ze verlaat hem en gaat in op een advertentie waarin een huurster wordt gevraagd voor een goedkoop appartement in ruil voor hulp in huis.
Daardoor komt Anne-Laure in huis bij Louise en Roger Van Eyck, een apart stel. Louise is poeslief en voorkomend jegens Anne-Laure, terwijl Roger door zijn apathie lijkt op iemand met vergevorderde dementie. De drie vormen een wonderlijk huishouden en het niet zelden merkwaardige gedrag van Louise wekt regelmatig argwaan bij Anne-Laure. Is het huis wel veilig? 

Haar onrust wordt aangewakkerd als Anne-Laure een manuscript vindt waarin een luguber verhaal beschreven wordt rond Louise en Roger, dat meer en meer op de werkelijkheid gaat lijken. Anne-Laure heeft een intern stemmetje dat zij de naam Agatha meegegeven heeft. Agatha fluistert haar voortdurend soms spannende soms onheilspellende en soms humoristische dingen in, gebaseerd op wat er gebeurt. De hormonen zorgen voor nog meer onzekere gevoelens.

“Er waren grenzen aan de hoeveelheid gekheid die ik per dag aankon.”

Hilarische taferelen volgen elkaar op met boeiende rollen voor inspecteur Verbeke, begrafenisondernemer Oswald, nieuwbakken psychiater Victor, overbuurvrouw Mariette en het echtpaar Roos en Steven.

Met “Louise” heeft Anne-Laure Van Neer een thriller geschreven met een zeer oorspronkelijke structuur. Het is een verhaal in een verhaal, een soort Droste-effect. Ze heeft een uiterst soepele pen en een beeldende schrijfstijl. De lezer waant zich al snel ter plaatse, en ervaart de merkwaardige personages ten volle. 
Het verhaal is boordevol subtiele humor, en die maakt het boek mede tot een bijzonder boek. 

“Louise” is zeker geen thriller in traditionele zin. Er is geen grote spanning maar die wordt geenszins gemist. Er zijn wel misdadige elementen en gedachten in het verhaal maar die worden zó speciaal ingebracht door de schrijfster dat het boek welhaast tot een aparte categorie behoort. Die zou "humoristische thriller" kunnen heten. Enige tijd geleden schreef Rudy Soetewey met “Salami” op ook weer geheel eigen wijze een boek in die trant. Anne-Laure heeft het nieuwe genre met haar boeken groots tot leven gewekt.

“Louise” is een buitengewoon goed boek dat van de eerste tot de laatste pagina zeer onderhoudend is en bij de lezer regelmatig een glimlach oproept. De plot kent aan het eind van het verhaal een even onverwachte als mooie, bijna ontroerende wending.

Zelden zeg ik iets over de cover van een boek, maar die van dit boek is van waarlijk sublieme kwaliteit. Als je ernaar kijkt, krijg je een gevoel van zinsbegoocheling. En dat wordt nog versterkt als je de voorkant van het boek ondersteboven houdt. Bijzonder fraai!

“Louise” is gewoonweg een schitterend boek dat de maximale vijf sterren krijgt, voor compositie, humor, plot en originaliteit.


Reacties