Daniel Silva: Het nieuwe meisje


De Amerikaanse auteur Daniel Silva heeft een imposante reeks spionagethrillers geschreven rond de Israëlische meesterspion en schilderijenrestaurateur Gabriel Allon. Deze recensie van zijn nieuwe boek “Het nieuwe meisje” is hier de tiende beoordeling van in Nederland uitgebrachte delen. Zie voor de vorige de "boekenlijst".Op de International School of Geneva verschijnt een nieuw meisje dat met veiligheidsmensen en mysterie is omgeven. Vrijwel niemand weet wie zij in werkelijkheid is. Dan blijkt dat zij de dochter is van kroonprins Khalid bin Mohammed bin Abdoelaziz al Saoed van Saoedi-Arabië, een steenrijke telg uit de familie die aan de macht is in dat land. Deze Khalid heeft een dubieuze rol gespeeld bij de moord op de kritische journalist Omar Nawwaf. De gruweldaad lijkt sprekend op de echt gebeurde onthutsende moord op Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel die de wereld schokte.

De al bekende Sarah Bancroft, voormalig CIA-agente en nu conservator van het Museum of Modern Arts, krijgt van Khalid het verzoek hem te adviseren bij de opbouw van een kunstcollectie. Zij weigert dat in krasse bewoordingen vanwege de betrokkenheid van Khalid bij de dood van Nawwaf.

De gewelddadige ontvoering in Frankrijk van de dochter van Khalid brengt een wervelwind van politiek getinte gebeurtenissen op gang. Daaronder is een machtswisseling in Saoedi-Arabië met opmerkelijke gevolgen. 
Naast Gabriel Allon maken diverse oude bekenden uit eerdere boeken van Silva weer hun opwachting. Sommige zijn duidelijk ontleend of gekoppeld aan de werkelijkheid, zoals de dubbelspion Rebecca Manning alias Rebecca Philby. 
De knap geconstrueerde intriges draaien om de politieke verwikkelingen, die allesbehalve spelletjes zijn, tussen vooral de VS, Rusland, Saoedi-Arabië en Engeland. Politieke moorden worden niet geschuwd en sommige vertonen opvallende gelijkenis met in werkelijkheid gebeurde misdaden. De plot culmineert in een zelfs ontroerende scène en een zinderend slot dat de lezer met een pregnante vraag achterlaat.

Deze keer is een bescheiden plaats ingeruimd voor het privéleven van Gabriel Allon. In zijn veelbewogen, met veel reizen gepaard gaande werk is toch nog plaats voor zijn charmante echtgenote Chiara en hun tweeling Raphael en Irene. 

Daniel Silva is de grootmeester van dit genre. Recensies van vorige boeken zijn zonder uitzondering zeer lovend, en dat is voor dit boek wederom het geval. Schrijfstijl en woordgebruik zijn voortreffelijk, het verhaal is voortdurend intrigerend en de vele decorwisselingen zijn voor de lezer gemakkelijk te verwerken. 
Grappig is dat een deel van het verhaal zich in Zuidwest Nederland afspeelt. Zo komen onder andere Ouddorp en Renesse in beeld. Als altijd is de plot weer fantasierijk opgebouwd, met fraaie raakvlakken aan de keiharde werkelijkheid. Daarover zegt Silva in zijn alweer zeer interessante nawoord onder meer het volgende.

“Maar zou een Saoedische leider ooit de historische band met Amerika verbreken en naar Rusland overhellen? Dat overhellen is al enigszins begonnen, en het is Mohammed bin Salman die zich naar Moskou buigt. ….. En wat misschien nog wel het belangrijkste is: MBS kan ervan op aan dat zijn nieuwe vriend nooit aanmerkingen op hem zal hebben omdat hij een bemoeizuchtige journalist vermoordt. Per slot van rekening zijn de Russen daar zelf ook behoorlijk goed in.”

Dat laatste refereert indirect onder meer aan de dood van Alexander Litvinenko die in Engeland met het radioactieve polonium werd omgebracht, en de ternauwernood mislukte aanslag aldaar met het zenuwgas Novitsjok op Sergej Skripal en diens dochter. Het nawoord is een instructieve en actuele analyse van de toestand in de wereld. Zeer interessant.

“Het nieuwe meisje” is het zoveelste boek van Daniel Silva dat de kwalificatie “zeer goed” krijgt, en aldus vier sterren.


Reacties