Donald Nolet: Versleuteld

Het debuut van Nolet staat op dit moment in mijn top tien van thrillers. Daarom hier alsnog de recensie uit januari 2014.

De debuutthriller “Versleuteld” van Donald Nolet draagt de intrigerende ondertitel  “Het Pearl-Harborcomplot”. Joshua Lambert ontdekt ongeveer zeventig jaar na dato dat de tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland gestationeerde Duitse radiotechnicus Walther Gruber zijn grootvader is. Gruber hield zich bezig met het decoderen van versleutelde berichten van de Amerikanen en Engelsen. De man is na de oorlog spoorloos verdwenen. Joshua gaat op zoek naar zijn grootvader en diens rol in de geschiedenis.

Bij bezoeken aan zijn in een verpleeghuis verblijvende grootmoeder mevrouw Oosterbeek leert Joshua de charmante behandelend arts Nanouk Meulens kennen die een bijzondere rol zal gaan vervullen in de gebeurtenissen. Ook maakt hij kennis met de opvallende hoogleraar Herman Dalfsen die een expert is op het terrein van WO II.

In een tweede verhaallijn blijkt alras dat Joshua niet de enige is die meer wil weten over Walther Gruber. Ook in Amerika zijn diverse mensen geïnteresseerd, onder wie een zekere Michael McKenzie. Deze advocaat neemt met hulp van enkele vreemde snuiters het recht wel eens in eigen hand en houdt er opmerkelijke opsporingsmethoden op na.
Ook duikt de voormalige AIVD-er Douglas Schermerhorn op in het verhaal en laat de CIA zich niet onbetuigd.
De zoektocht naar zijn grootvader brengt Joshua met enkele metgezellen uiteindelijk naar Buenos Aires waar de verhaallijnen op fraaie wijze bij elkaar komen.

Nolet schrijft uitstekend proza en is bedreven in het beeldend beschrijven van personen en plaatsen van handeling. En ook dat maakt dit boek zo aantrekkelijk.
De plot van het boek is ingenieus en komt aan het slot op heldere wijze tot volle wasdom. Het is bijna niet te bevatten dat dit boek het eerste is van Nolet. Het is in alle opzichten voldragen en heeft alles dat een boek voor de lezer boeiend maakt.
“Versleuteld” is ook zeker een thriller in de betekenis van een “spannende roman”. Moord en doodslag komen weliswaar in het boek niet voor, spanning is er volop.

Op de omslag van het boek prijkt een aanbeveling van Tomas Ross: “Een superieure kwaliteitsthriller van eigen bodem.”  Niet zelden is dit soort aanbevelingen niet meer dan een verkoopargument, maar bij dit boek ben ik het er helemaal mee eens.

Het is een geweldig boek dat in de categorie "buitengewoon" valt en vijf sterren krijgt !

Reacties