Bernlef, een groot schrijver

In het onvolprezen radioprogramma "De taalstaat" werd het boek "Hersenschimmen" van Bernlef  afgelopen zaterdag genomineerd voor de Boekenlijst. Dat is een verzameling in wording van de allerbeste boeken uit het Nederlandse taalgebied.
Een interessante analyse van het boek is te beluisteren in het gesprek van Frits Spits met taalwetenschapper Sander Bax via deze link: https://www.nporadio1.nl/de-taalstaat/onderwerpen/535259-de-boekenlijst-hersenschimmen-van-j-bernlef Die nominatie deed mij veel genoegen. Ik ben al decennia een groot bewonderaar van het werk van deze schrijver. Het begon met "Hersenschimmen", het in brede kring bekende boek over dementie.

Dat las ik tientallen jaren geleden en ik was meteen verkocht. Daarna las ik in de loop van de tijd naast Bernlefs eersteling "Achterhoedegevecht" vele van zijn boeken die vanaf 2003 verschenen. Zijn omvangrijke oudere werk staat nog in de wacht.

Zonder uitzondering werden ze gekenmerkt door het kernachtige taalgebruik dat zeer snel de beschreven situaties en kwesties tot leven brengt. 
Het gaat om "Buiten is het maandag", "De onzichtbare jongen", "Op slot", "De pianoman", "De rode droom", "Geleende levens", "De een zijn dood", "Help me herinneren", "Onbewaakt ogenblik" en "Een onschuldig meisje".
De meeste van deze boeken las ik in de tijd waarin ik nog geen boekrecensies schreef. Ze zijn zonder uitzondering zeer lezenswaardig voor taalliefhebbers en lezers die houden van een kernachtige en efficiënte schrijfstijl die geen moment verveelt. 
Onvergetelijk is vooral maar niet alleen "De rode droom" waarover ik vele, vele jaren geleden het volgende opschreef:

"  Ik vind Bernlef zó goed dat het op een vooroordeel begint te lijken. Maar ook dit verhaal over twee uitgerangeerde arbeiders in een Oostblokland, de heren Krap en Kowalski, is prachtig. En de schrijfstijl van Bernlef is onovertroffen. Zoals hij in rake korte zinnen razendsnel een compleet beeld van de situatie neerzet: geweldig!"

Het is al bijna acht jaar geleden dat de schrijver overleed. Maar hij is onvergetelijk en verdient een plaats in de eregalerij!


Reacties