Herman Finkers: De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door


Cabaretier Herman Finkers is een woordkunstenaar van grote klasse. Zijn theatershows werden destijds gekenmerkt door puntige, onschuldige humor die zelden de grenzen van het betamelijke overschreed. Dat is voor mij de kracht van de échte cabaretier. Daarom behoort de onvergetelijke Toon Hermans ook tot mijn absolute favorieten.Het boek staat op dit moment hoog in de bestsellerslijst. Dat is deels verklaarbaar door de extra behoefte die velen in deze barre tijden hebben aan lichtvoetige verstrooiing. Maar het boek is ook gewoon érg leuk en zeer lezenswaardig. Vele jaren geleden, om precies te zijn in 2012, las ik het. Dat was in de tijd dat ik nog geen echte recensies schreef. De korte notitie uit die tijd luidt:Als liefhebber van de droge humor van Herman Finkers heb ik dit boek met veel genoegen gelezen. De meeste teksten kende ik al, maar het is erg leuk ze eens te lezen, je hoort Herman als het ware op de achtergrond declameren. Een voorbeeldje uit zijn sportberichten: "Biljarten: eveneens in Parijs werd het wereldkampioenschap tien over rood gehouden. De Nederlander Hennie Janssen werd voor de zesde achtereenvolgende keer tweede, wat dat betreft begint hij al aardig op Joop Zoetemelk te lijken…….die kon ook niet biljarten."

In die tijd zag de cover er zo uit:Op internet staat te lezen:
"Herman Finkers is de enige cabaretier die nog nooit is betrapt op een serieuze opmerking in zijn programma's. Hij heeft niets te melden en dat doet hij fantastisch."

Dat is een prachtige typering. In zijn theatervoorstellingen speelde hij vrijwel steeds de onnozelheid zelve. Maar Herman is -om in zijn eigen woorden te spreken- wel degelijk ook heel nozel: een man met veel diepgang. Dat bleek in zijn meer recente tv-optredens, en ook in zijn oudejaarsconference  2015.

Het lezen van dit boek is welhaast het herbeleven van zijn theatervoorstellingen. En ook dat voorziet in deze tijd in een behoefte van velen nu de theaters helaas nog voor langere tijd gesloten zullen blijven.
Op YouTube is veel te vinden uit de oude voorstellingen van Finkers. Kijk bijvoorbeeld eens hiernaar en ontspan!Reacties