Horst Enger: Nulpunt

Jørn Lier Horst en Thomas Enger zijn gevierde Noorse thrillerauteurs. Voor het schrijven van “Nulpunt” bundelden zij hun krachten. Naar verluidt is dit het eerste deel van een serie rond rechercheur Alex(ander) Blix en journaliste Emma Ramm. Een bijzondere en aansprekende combinatie, dat kan nu al gezegd worden.


Blix heeft een moeizame werkrelatie met zijn baas Gard Fosse. Hij vindt deze man incompetent voor diens positie. In Sofia Kovic krijgt hij een veelbelovende nieuwe medewerkster.

Alex is gescheiden van Merete die een nieuwe relatie heeft. Hun beider dochter Iselin zit in de eindronde van het tv-programma “Waardige winnaar”, een Noorse versie van Big Brother.

Emma Ramm is single, en journaliste. Zij houdt zich bezig met bekende Noren. Ze heeft een goede band met haar zus Irene en haar nichtje Martine. Emma draagt een geheim met zich mee dat ook voor Martine van belang blijkt. Alex en Emma hebben via een dramatische gebeurtenis van negentien jaar geleden een wel heel bijzondere link.

Als Sonja Nordstrøm, een voormalige topatlete, niet komt opdagen bij de presentatie van haar boek “Eeuwig nummer een” gaan de alarmbellen af bij de recherche. Emma ontdekt vanuit haar drang naar onderzoek dat Sonja niet zonder slag of stoot is verdwenen. Vervolgens lijkt er een seriemoordenaar aan het werk die het gemunt heeft op bekende Noren. 

Op een creatief moment meent Emma een bepaald verband te zien tussen de slachtoffers van de veronderstelde moordenaar. Blix denkt daarin mee. Ongeveer halverwege het verhaal is de aandacht gericht op een verdachte die echter ongrijpbaar blijkt en zich daarmee nog meer verdacht maakt. De spanning loopt op tot het kookpunt als Iselin de finale van het programma “Waardige winnaar” haalt. De plot ontvouwt zich dan in een daverend eindspel. 

Horst Enger (het klinkt als enkelvoud, dus…) heeft een sublieme penvoering. De schrijfstijl is beeldend en nimmer ingewikkeld. Het verhaal ontwikkelt zich daarmee uiterst soepel voor het geestesoog van de lezer. De hoofdpersonen Alex en Emma zijn intrigerend, en er is een afgewogen en uitgebalanceerde aandacht voor hun privéleven. De niet bepaald geringe misdaden worden op een beschaafde en niet erg expliciete wijze beschreven, en dat is voor vele lezers prettig. De ontknoping van het verhaal is fraai gevonden en onverwacht. 

Alle ingrediënten zijn eigenlijk aanwezig voor een extreem hoge waardering, maar die komt er tóch niet. Waarom niet? Daar zijn twee redenen voor. De uiteindelijke dader verschijnt nogal als een deus ex machina op het toneel, én het motief van de dader voor zijn handelwijze blijft te zeer onderbelicht.

Niettemin is “Nulpunt” een zeer goed boek dat zonder meer tot de categorie “zeer lezenswaardig” behoort. De eindredactie is bijzonder goed, en dat is een compliment waard.

Het boek krijgt vier sterren.     


Reacties

Een reactie posten