Eva García Sáenz de Urturi: De heren van de tijd

De Spaanse schrijfster met de welhaast poëtische naam Eva García Sáenz de Urturi oogstte in 2019 alom grote bewondering met “De stilte van de witte stad”. Een schitterend boek, dat de start vormde van een trilogie. De vraag die meteen rees, was of de schrijfster in staat zou zijn de extreem hoge kwaliteit vast te houden. 

Dat bleek zonder meer het geval in “De riten van het water”, dat tot grote vreugde van de vele liefhebbers al ongeveer een half jaar later in ons land verscheen. En dan konden de verwachtingen voor het sluitstuk natuurlijk niet anders dan hooggespannen zijn.

Het geduld van de trouwe lezers werd niet al te lang op de proef gesteld. In mei 2020 verscheen “De heren van de tijd”. Wederom een prettig kort interval na deel twee waarvoor A.W. Bruna Uitgevers alle lof verdient.


“Ik zou deze geschiedenis kunnen beginnen met de verwarrende vondst van het lichaam van een van de rijkste mannen van het land, de eigenaar van een groot lowcostmode-imperium, vergiftigd met cantharide – de legendarische middeleeuwse viagra – in het Palacio de Villa Suso. Dat doe ik niet.”

Deze eerste zinnen van het boek zetten de lezer meteen op scherp. In het genoemde Palacio in Vitoria zal de presentatie plaatsvinden van de roman “De heren van de tijd” die al vóór verschijning veelbesproken is. Het boek is geschreven door een mysterieuze persoon onder het pseudoniem Diego Veilaz. Niemand weet wie hij of zij in werkelijkheid is. In de hoop dat bij de presentatie de identiteit van de schrijver zal worden onthuld, zijn de oude bekenden Unai López de Ayala en Estibaliz Ruiz de Gauna bij de manifestatie aanwezig. Edoch, de auteur schittert door afwezigheid. 

Tijdens de presentatie wordt in het gebouw het lijk van een man gevonden. En dat is het begin van enkele moorden in Vitoria die op authentieke middeleeuwse wijze worden gepleegd. Er is een opvallende parallel tussen de moorden in het heden en in het verhaal van “De heren van de tijd”, dat zich afspeelt tussen de jaren 1192 en 1200. De gebeurtenissen in het heden – dat is 2019 – worden verteld vanuit Unai, die in de middeleeuwen vanuit graaf don Diago Vela.  

Het onderzoek van de misdaden door Unai en Esti, bijgestaan door de ijverige agente Milán Martínez, brengt hen op het spoor van een man die lijkt te lijden aan de ernstige psychische afwijking dissociatieve identiteitsstoornis (DIS). Vele interessante karakters én gebeurtenissen in het heden en verleden maken het verhaal uiterst boeiend. Ook de verfrissende aanwezigheid van Alba Diaz de Salvatierra en haar inmiddels tweejarige dochtertje Deba zal de lezer aanspreken. 

De beschrijvingen van de wederwaardigheden van graaf don Diago Vela zijn spannend en sfeervol. Men waant zich in de bedreigde, belegerde stad. Meer wordt er hier niet over de inhoud van het verhaal gezegd, het is aan de lezer die te ontdekken.

De afloop van het verhaal is even onverwacht als boeiend.

Over de fantastische schrijfstijl van Eva García Sáenz de Urturi is de loftrompet al eerder gestoken. Herhaling daarvan is geheel passend. Zij schrijft in prachtige beelden en rijgt op uiterst aangename wijze allerlei geschiedkundige en culturele wetenswaardigheden aaneen bij een zeer aansprekende rolbezetting. “De heren van de tijd” is wederom een spannende roman van zeer hoog niveau. 

De lezer moet wél de aandacht ten volle bij het boek houden, anders is het niet moeilijk om de draad kwijt te raken. Bij het oplettend vasthouden van de verhaallijnen ontvouwt zich een dubbele geschiedenis van bijna onvergankelijke schoonheid. De plot van het boek is ongelooflijk verfijnd en is briljant ontwikkeld. Verbazing volgt op verbazing, maar dan wel op een zeer aangename en onderhoudende manier.

Kortom, Eva heeft een fantastische trilogie van ongekende kwaliteit afgeleverd.                                 

Ook het derde deel verdient vijf flonkerende sterren.


Reacties