Cilla & Rolf Börjlind: Bevroren goud

 De serie thrillers van het Zweedse echtpaar Cilla en Rolf Börjlind rond de aansprekende personages Olivia Rönning en Tom Stilton is van extreem hoge kwaliteit, getuige de beoordelingen van de eerste vijf. Achtereenvolgens “Springvloed” (2013; 5*), “De derde stem” (2014; 4*), “Zwarte dageraad” (2015; 5*), “Wiegelied” (2017; 5*) en “Koudvuur” (2019; 5*) maakten een ongekende sterrenregen los en velen tot onvoorwaardelijke bewonderaars.

In oktober 2020 verscheen “Bevroren goud”. Zijn de Börjlinds in staat het niveau vast te houden?



Olivia Rönning, samen met de intrigerende Tom Stilton de hoofdpersoon in de serie, heeft inmiddels een relatie met Lukas, een kunstschilder. De twee zijn smoorverliefd op elkaar maar de verhouding is nogal complex door sommige karaktereigenschappen van Lukas. Zullen zij de stormen samen doorstaan?

In het Radtjagebergte in Noord-Zweden wordt na het smelten van sneeuw door de opwarming van de aarde het lijk aangetroffen van een man die twintig jaar geleden met schoten om het leven is gebracht. Olivia Rönning krijgt van haar nieuwe chef Klas Hjärne, de opvolger van de inmiddels gepensioneerde Mette Olsäter, opdracht de zaak te onderzoeken. Haar tocht per helikopter naar de kennelijke plaats delict verloopt door het slechte weer extreem avontuurlijk. Olivia komt er bepaaldelijk niet zonder kleerscheuren vanaf. Intussen wordt de identiteit van de vermoorde man duidelijk. 

Tom Stilton leidt een teruggetrokken bestaan in Thailand met zijn vriendin Luna. Als hij de problematische omstandigheden van Olivia verneemt, reist hij spoorslags naar Zweden. Vervolgens duikt er informatie op over een gigantisch milieuschandaal die de aanleiding vormt van een reis van Tom met zijn oude kompaan Abbas (bekend uit eerdere boeken) naar Gambia waar zij in de hoofdstad Banjul de intrigerende dame Mariama ontmoeten. Zij helpt hen op spectaculaire wijze met het risicovolle onderzoek.

Aardig is dat de uit eerdere delen bekende randfiguur Minken ook nu af en toe door het boek wandelt. Degenen die de verfilming van “Springvloed” en “De derde stem” kennen, hebben een duidelijk beeld van deze bijzondere man.      De ontknoping van het verhaal is niet zonder geweld en houdt opvallenderwijs verband met een vreselijke gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog bij de grens tussen het bezette Noorwegen en het neutrale Zweden.

Cilla en Rolf Börjlind zijn al veelvuldig geprezen om hun soepele, filmische schrijfstijl. Hun taalgebruik is voorbeeldig, de lezer heeft het gemakkelijk. De personages zijn zoals altijd bij Börjlind goed geportretteerd. Het verhaal ontwikkelt zich deze keer vrij traag waar op zich niets tegen is. Er is wel steeds een onderhuidse spanning, zij het dat die bij tijd en wijle wat verflauwt. Ruime aandacht is er voor de privésituatie van met name Olivia en Mette.

De plot van het boek is weer knap bedacht en uitgewerkt. Interessante thema’s als milieuschandalen, opwarming van de aarde, ongeremde hebzucht, en de gevolgen van een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) maken het verhaal zonder meer boeiend. Er is echter wel een punt van kritiek. Lange tijd lijken twee verhaallijnen naar elkaar toe te groeien, totdat tegen het einde van het boek vrijwel uit het niets een ontknoping volgt die op geen enkele wijze voorzienbaar was. Dat is uiteraard leuk in een thriller mits de wending in het licht van het voorafgaande plausibel en logisch verklaarbaar is. Daar kan hier wel een klein vraagtekentje bij worden geplaatst. Daarnaast is opvallend dat in de flaptekst op de achterzijde van het boek een aperte onjuistheid staat die niet overeenstemt met het verhaal.

Voor het overige is “Bevroren goud” gewoonweg een heerlijk boek, een echte Börjlind. De kritische opmerking over het slotspel leidt ertoe dat het boek de kwalificatie “zeer goed” verdient en niet bedolven wordt onder een vijfsterrenregen.

Vier sterren dus voor de zesde Rönning & Stilton.    

Reacties