A.L. Snijders: Het oog van de naald

 A.L. Snijders, het pseudoniem van Peter Cornelis Müller (83), is de uitvinder en de onbetwiste koning van het Zeer Korte Verhaal. In het jaar 2008 raakte ik gebiologeerd door zijn werk bij het lezen van de beide delen van “Heimelijke vreugde”, verzamelingen van zkv’s. Die interesse is nooit meer overgegaan.

Elke zondagochtend rond kwart voor negen leest Snijders een nieuw zkv voor op de radio bij NPO4. Dat doet hij na een kort veelal onderhoudend inleidend praatje met Niels Heithuis op ongeëvenaarde wijze. Onder meer die verhalen worden gebundeld uitgegeven. Het is een genot om ze te (her)lezen.

Na “Vijf bijlen” (2009) en “De libelleman” (2015) kwam recentelijk “Het oog van de naald” (2018) uit mijn boekenkast. Er zijn overigens veel meer bundels van Snijders uitgegeven. Kijk maar op Wikipedia.Het lezen van zo’n bundel zkv’s (ditmaal 196 stuks in 250 bladzijden) geeft vele weken leesgenot. Het recept is uiteraard om niet meer dan enkele verhalen per dag te lezen. Eergisteravond was het zo ver: de afsluitende verhalen “Kooiaap” en “Pinda-Chinees” sloten de rij van wederom prachtige zkv’s uit de jaren 2015 en 2016.

“De oude man schudt bedachtzaam zijn hoofd en ikzelf denk ook dat we er nooit achter zullen komen.”

Aldus de laatste zin van de bundel. Het is ondoenlijk om uit deze alweer prachtige verzameling hoogtepunten aan te geven. Het zijn nagenoeg allemaal pareltjes, en van een werkelijk ongelooflijke variëteit.

Het slot van de flaptekst op de achterkant van de fraaie hardcover is buitengewoon treffend, parafraseren ervan doet het tekort.

“Er wordt veel gezien en veel gedacht in deze zkv’s. Snijders werpt een mild oog op de wereld. Hij beziet zichzelf met verbazing, hij schrijft zijn zinnen zo dat de lezer rechtop gaat zitten, glimlacht en door wil bladeren naar het volgende zeer korte verhaal. Het oog van de naald is een boek met zeer korte verhalen die niets te veel en daardoor alles zeggen.”

En wat een heerlijk vooruitzicht: de nieuwste bundel “Doelloos kijken” met de  198 verhalen van 2017 en 2018 ligt al op het nachtkastje!

Reacties