Merho: Salami (De Kiekeboes)

 De Vlaamse schrijver Rudy Soetewey heeft vele fraaie thrillers op zijn naam. Zijn nieuwste “De opdrachtgever” kwam kort geleden hier aan de orde. Een heel bijzondere is “Salami” uit oktober 2018, een unieke combinatie van spanning, een forse dosis humor en een in het verhaal verweven belangrijk maatschappelijk thema.

De Standaard Uitgeverij in België geeft een serie stripboeken uit met de naam De Kiekeboes, getekend en geschreven door Merho, pseudoniem van Rob Merhottein. Kijk maar even hier in Wikipedia voor meer info.


Het was een waarlijk lumineus idee het verhaal van “Salami” om te toveren in een stripverhaal. Daarmee zag nummer 158 van De Kiekeboes in juni 2021 het levenslicht. Het resultaat kan zonder meer zeer geslaagd worden genoemd. Als je nog geen stripboeklezer bent, word je dat na dit boekje onmiddellijk.

Is de thriller van Soetewey al humoristisch, dit stripboek staat boordevol grappen, zowel woordgrappen als grappige types en grappige situaties. De tekeningen zijn van zeer hoge, sprekende kwaliteit en dragen het verhaal moeiteloos. De teksten zijn puntig en eenvoudig.

Het draait allemaal om de fameuze artisanale salami van slagerij De Beenhouwer. De dochter van de slager Lara De Beenhouwer is laborante en doet per ongeluk een bijzondere uitvinding. Vanuit dat gegeven volgt een hilarisch verhaal waarin Marcel Kiekeboe vanzelfsprekend de leidende rol speelt. In dit stripboek staat een vrije versie van het eigenlijke verhaal, maar de hoofdlijn wordt voortreffelijk gevolgd. Naast vele woordgrappen wordt er ook naar hartenlust gegoocheld met eigennamen. Een paar voorbeelden: de werkgever van Lara heet Franz Vlaenderen, een farmaceut heet Johnny Clash, een televisiestation Empty Vie en het kasteel van Clash staat in de plaats Eigenbraaksel.

Het was een heerlijke leeservaring van netto 44 bladzijden. Zó leuk, dat het bijzonder jammer was toen de laatste pagina aanbrak.

Hulde voor Rudy Soetewey wiens fraaie verhaal tot een stripsalami is verwerkt, en voor Merho die dat op een fantastische manier heeft gedaan!

Van harte aanbevolen voor iedere liefhebber van thrillers én van geslaagde humor. Top!

Reacties