Esther Verhoef: De nachtdienst

 Esther Verhoef behoort tot de top van de Nederlandse thrillerschrijvers. Na haar vorige boek “Façade” (maart 2019) bleef het enige tijd stil. In juli 2021 verscheen haar volgende spannende geesteskind “De nachtdienst” dat direct de bestsellerslijsten bestormde.


Dierenarts Emma van Eerd woont met haar veertienjarige dochter Vegas en kater Anubis boven de tamelijk afgelegen praktijk Dierenkliniek De Bosrand. Ze werkt daar met collega’s Rosalie en Bob voor eigenaar Deon Niekerk, van oorsprong Zuid-Afrikaan (een knipoog naar Deon Meyer?). Tijdens haar nachtdienst maakt Emma een traumatische ervaring mee als ze onder zware bedreiging van de twee criminelen Quincy en Imre iets moet doen waar ze niet echt voor is opgeleid. De afloop ervan heeft verregaande gevolgen.

Dochter Vegas is een lastige puber die zich inlaat met foute vriendjes als Wesley en Denzell. Zij glijdt steeds verder af en gaat daar tot wanhoop van haar moeder mee door ondanks beloften tot beterschap.

De verhoudingen tussen de dierenartsen in de praktijk zijn niet altijd even soepel, om het maar eufemistisch uit te drukken. En de druk wordt allengs groter omdat Emma slecht slaapt en ernstig gebukt gaat onder de haar door de twee criminelen opgelegde zwijgplicht. Op een bepaald moment komt de vader van Vegas in beeld. Hij lijkt ondanks een aanvankelijk gebrek aan vertrouwen in hem de reddende engel te worden. Er gebeuren vele heftige dingen die de lezer zelf mag ontdekken.

Esther Verhoef is een gelouterd schrijfster met een uitstekende schrijfstijl. Ze vertelt het mooi gestructureerde verhaal als vanzelfsprekend, en dat ervaart de lezer meteen. Het verhaal is een voortdurende combinatie van spanning en realiteit. Het zou allemaal zo in je omgeving kunnen gebeuren. Het mooie van dit boek is dat het nooit grof wordt, vol met psychologische spanning zit en geen échte gruwelijkheden bevat. De karakters zijn welhaast uit het leven gegrepen. Verhoef weet op soms subtiele wijze diverse (maatschappelijke) thema’s in het verhaal te vervlechten. Zo komen al dan niet terloops milieuprobleem, dierenwelzijn, hebzucht, gokverslaving, illegale handel, intimiderende incassopraktijken, moordzucht, moreel verval, drugshandel en drugsverslaving aan de orde. De plot van het verhaal zie je als doorgewinterde thrillerlezer deels aankomen, maar een ander deel is uitermate verrassend. Was “Façade” in mijn toenmalige recensie aangemerkt als de beste thriller van Esther Verhoef, het nu besproken boek is ten minste de evenknie ervan.

“De nachtdienst” is een uiterst lezenswaardig, zeer goed boek en krijgt vier helder schitterende sterren.

 

 

 

Reacties