Jordi Ramon: DoenDenkers

 Een mooi boekje met een intrigerende filosofie over het inslaan van een nieuwe richting in het leven vanuit een ongekend positieve instelling. Zo kan “DoenDenkers” van Jordi Ramon worden omschreven. 


Jordi en zijn vrouw Jacqueline kenden vele pieken en dalen in de periode waarin zij in Nederland diverse ondernemingen exploiteerden. Het definitieve dal dat alles veranderde, kwam in de eerste maanden van 2020 toen zakelijke tegenslagen en de coronapandemie alles uit hun handen sloegen.

“Er zijn op deze wereld meer eikels dan eekhoorntjes.”

Ze besloten tot het loslaten van alles dat hen aan de grond vasthield, nadat ze tot de slotsom waren gekomen dat hun leven al vele jaren bestond uit het rennen in een beangstigend klein cirkeltje.

“Al rennend in dat cirkeltje heb je niet veel keus. Hooguit om de andere kant op te rennen. Maar wanneer je dat maar vaak en hard genoeg doet, is het enige wat je tegenkomt; jezelf. En dat botst meestal.”

Ramon vertelt openhartig over zijn door angst gestuurde verkeerde keuzes in het leven. Zijn vrouw en hij kwamen tot het inzicht dat ze alles moesten loslaten. En dan houdt hij de lezer een spiegel voor.

“Maar bereid je voor. Je kunt niet half loslaten. Of zoals bij ons; moed in combinatie met een tsunami aan gebeurtenissen waardoor je alleen nog maar met je nagels aan het wrakhout van je illusie hangt.”

Op 21 mei 2021 besloten zij de Camino naar Santiago de Compostella te gaan lopen, niet zomaar een deel maar een afstand van maar liefst 1600 kilometer. En die voettocht louterde hen op onbetaalbare wijze. Mede vanwege de lockdown in Frankrijk en Spanje kwamen ze nagenoeg niemand tegen, en moesten meer dan eens alle zeilen bijzetten om te overleven. Maar het lukte hun wonderwel.

“Hoe doen jullie dat toch? Nou, zo dus."

Zo luiden de laatste woorden van dit bijzondere verhaal.

Jordi Ramon heeft met “DoenDenkers” een inspirerend boekje geschreven over de gigantische koerswijziging in het leven van zijn vrouw en hemzelf. In eenvoudige maar soms ook bloemrijke taal schotelt hij de lezer een fraai stukje filosofie voor over een nieuwe manier van leven die veel stress wegneemt en veel positivisme brengt. Hij doet dat zo toegankelijk dat sommige lezers de neiging kunnen krijgen hetzelfde te willen gaan doen, en andere lezers in elk geval een mooie levensles uit het betoog zullen destilleren.

Het boekje “DoenDenkers” is zeer lezenswaardig voor eenieder –en wie heeft dat niet?- die eens een andere kijk op het leven wil zien en wellicht zelfs zichzelf wil aanmeten.

Van harte aanbevolen!  

 

Reacties