Minder boekrecensies op bol.com ?

De website bol.com is een grote speler bij de verkoop van talloze producten. Zo ook bij boeken. Als iemands aandacht wordt getrokken door een boektitel, zal hij niet zelden bij bol kijken naar de meningen van lezers over het desbetreffende boek. Bol heeft tot voor kort iedereen de mogelijkheid geboden om een mening over een boek te ventileren. Daar is ineens verandering in gekomen. Sinds kort staat de volgende mededeling op de site:

“Een review komt alleen online als ’ie is geschreven door iemand die het artikel via bol.com heeft gekocht.”

Al eerder waren er plannen in die richting, doch zo’n vaart zou het niet lopen, dacht ik toen nog. Bol heeft immers baat bij serieuze, onderbouwde recensies. Maar het is nu écht zo. Dit gaat betekenen dat mijn recensies niet meer op bol zullen verschijnen. Ik koop namelijk nooit boeken via bol, maar krijg ze als recensieboek van de uitgever of koop ze bij onze buitengewoon plezierige boekhandel Hyperion.


De nieuwe gedragslijn te dezen van bol roept nogal wat vragen op. Wat heeft de gigant bewogen haar in te stellen? De eerste gedachte die opkomt, is natuurlijk verkoopbevordering. Maar dat lijkt toch wel erg naïef. Uitzonderingen daargelaten kun je je toch niet voorstellen dat iemand zijn koopgedrag gaat wijzigen omdat anders geen recensie op bol geplaatst kan worden. Een ander in mijn ogen meer valide argument is dat op deze wijze recensiefraude wordt voorkomen. Het is immers niet meer mogelijk om jan en alleman te mobiliseren om een lovende of negatieve recensie te plaatsen zonder het boek bij bol te kopen. Dat geldt natuurlijk voor elk artikel uit het gigantische assortiment van bol.

Er kleven echter opmerkelijke nadelen aan de nieuwe bolstrategie rond boekrecensies. 

Te denken valt dan aan het volgende:

Doorwrochte recensies zullen aanzienlijk minder op bol verschijnen, omdat gedreven recensenten hun boeken lang niet altijd via bol kopen

Als je van iemand een boek cadeau krijgt dat wel via bol is gekocht, kun je zelf geen recensie op bol plaatsen

Datzelfde geldt voor iemand aan wie je een boek cadeau geeft via bol

Het aantal recensies op bol zal drastisch teruglopen. Dat is natuurlijk niet zo erg als het gaat om niemendalletjes, maar wel als het om serieuze opinies gaat. Daarmee wordt ook het vormen van een mening vóór de aankoop van een boek veel lastiger.

·     De nadelen lijken groter dan de veronderstelde voordelen. Ik vermoed dat de uitgevers niet erg blij zijn met de maatregel.    

Reacties

 1. Waarom zou je die verachtelijke webshop helpen door er je recensies te schrijven? Blijf er maar mooi ver vandaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet om bol te helpen, maar de auteur, de uitgever en de potentiële lezer.

   Verwijderen
 2. Interessant dat je het van deze kant belicht. Ik heb zelf juist recensies bij bol als uiterst onbetrouwbaar ingeschat omdat er te veel de commercie aan hangt en er te makkelijk mee gefraudeerd kan worden. Zo voelt het dat als mensen alleen kunnen reageren als ze zelf iets gekocht hebben wel betrouwbaarder.
  En voor doorwrochte (mooi woord trouwens) besprekingen kijk ik toch eerder naar boekenblogs of serieuze boekenwebstekken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten