Horst Enger: Slagzij

De Noorse thrillerschrijvers Jørn Lier Horst en Thomas Enger sloegen de handen ineen voor het schrijven onder de schrijversnaam Horst Enger van een trilogie rond hoofdinspecteur Alexander Blix en journaliste Emma Ramm, twee aansprekende karakters met een bijzondere band. Na “Nulpunt” (2020, 4*) en “Rookgordijn” (2021, 3,5*) volgde in maart 2022 het derde deel “Slagzij”.


Het verhaal begint met een scène in een verhoorkamer van de politie. Alexander Blix is daarin de lijdende partij en wordt ondervraagd door Bjarne Brogeland van de Landelijke Recherche. De laatste is een kille man die Blix het vuur na aan de schenen legt over een recent ernstig voorval. Blix is onder het oog van Emma Ramm in een lastig parket geraakt door een actie zijnerzijds in een gevaarlijke situatie die hem plotsklaps tot verdachte heeft gemaakt. 

Ook Emma Ramm wordt doorgezaagd over de gebeurtenissen door speciaal rechercheur Hege Valle. Langzaamaan ontrolt zich de voorgeschiedenis die tot de verhoren leidde. In de volgende hoofdstukken gaat het wisselend over de voorafgaande gebeurtenissen en de loop van de ondervragingen.

De veelbelovende inspecteur Sofia Kovic, medewerkster van Alexander Blix, ontdekt een verband tussen enkele moordzaken in Oslo. Voordat het haar lukt Blix te bereiken en in te lichten, wordt Sofia in haar eigen woning in koelen bloede geëxecuteerd. Dochter Iselin van Blix die bij Kovic in huis woont, ontkomt na een worsteling met de onbekende dader ternauwernood. De rechercheurs Tine Abelvik en Nicolai Wibe krijgen van de oude bekende chef Gard Fosse de zaak toebedeeld.

Iselin Blix is getraumatiseerd door het vreselijke voorval en zoekt hulp bij psychiater Eivind Neumann. Als Emma Ramm die haar begeleidt, Iselin even uit het oog verliest bij een bezoek aan de psychiater, wordt Iselin ontvoerd. Wat daarna gebeurt, wordt gaandeweg duidelijk. Tijdens het irritant trage verhoor weet Alexander van de benarde situatie van zijn dochter maar de verlossende berichten over haar toestand blijven tergend lang uit.

Na het verhoor gaat Alexander verder op onderzoek uit ofschoon hij geschorst is. Het door Sofia ontdekte verband wordt stukje bij beetje duidelijk. De zaak komt in een stroomversnelling als een zelfmoord van een rechercheur in een ander daglicht komt te staan. De plot lijkt ontrafeld te worden, maar het is toch weer anders dan de argeloze en ook minder argeloze lezer denkt. Een originele wending zet alle eerdere theorieën op losse schroeven. De ontknoping is even verrassend als logisch gestructureerd.

Horst Enger heeft (enkelvoud voor twee schrijvers vanwege de gebruikte naam) een goede penvoering. Dat achter deze naam twee gerenommeerde schrijvers zitten, maakt dat al bijna vanzelfsprekend. Tóch is het knap dat je niet merkt dat er twee auteurs bij het boek betrokken zijn. De schrijfstijl is solide, eenduidig en gestroomlijnd. Het verhaal is vloeiend, ook al vinden voortdurend perspectiefwisselingen plaats. De karakters, sommige ook bekend uit de eerdere delen, zijn goed ontwikkeld en daardoor aansprekend. 

De structuur van het verhaal, waarin de verhoren en de feitelijke gebeurtenissen allengs in elkaar schuiven, is origineel en spreekt tot de verbeelding. “Slagzij” is een heftig verhaal met veel aandacht voor de geestelijke nood waarin een politieman in de vuurlinie verzeild kan raken. Het is een waardig slot van een zeer geslaagde trilogie met een boeiend en bijzonder einde dat nog wat overlaat aan de fantasie van de lezer.

“Slagzij” is een zeer goed boek en verdient vier stralende sterren.

 

 

Reacties