Hercule Poirotprijs 2022

Vandaag werden op het evenement Boektopia in Kortrijk (België) enkele belangrijke prijzen uitgereikt aan thrillerauteurs. Het gaat om de 25e (!) Hercule Poirotprijs. Deze evenknie van de Nederlandse Gouden Strop is in het leven geroepen door het blad Knack. 

Allereerst is daar de oeuvreprijs die speciaal voor de taalpuristen, kennelijk in het kader van de globalisatie, is omgedoopt tot “lifetime achievement award”. Tevoren was al bekend dat die dit jaar naar de geweldige en zeer productieve  thrillerschrijver Toni Coppers zou gaan. In april 2022 besprak ik hier zijn op dat moment nieuwste boek “Jacht”, een van de vele steeds intrigerende verhalen met Liese Meerhout als middelpunt.


Deze week is het volgende boek van Toni rond speurder Alex Berger verschenen, getiteld “Offer”. Bespreking daarvan zal niet al te lang op zich laten wachten.


Voor de Hercule Poirotprijs zelve was een shortlist van (boeken van) zes auteurs opgesteld. Tot mijn en ongetwijfeld ook haar grote vreugde won Anne-Laure Van Neer met “Joséphine” de felbegeerde trofee. En zeer verdiend, want het is een bijzonder en buitengewoon goed boek in een genre dat zij welhaast heeft uitgevonden: de humoristische thriller. Anne-Laure heeft thans vier zulke thrillers op haar naam, met elk ervan sleepte zij een nominatie voor de Hercule Poirotprijs in de wacht.


Knack publiceerde vandaag direct een leuk interview met de winnares. 

Anne-Laure en Toni, een dikke proficiat vanuit Nederland!

N.B. Morgen staat het Stadstheater in Zoetermeer onder hoogspanning. Tijdens het Nederlandse Thrillerfestival worden de Vleermuizen uitgereikt.

  

Reacties