Loes den Hollander: De heks in mij

Morgen, 11 oktober, verschijnt de achtentwintigste (!) thriller van Loes den Hollander. Alleen al de titel “De heks in mij” met als dreigend klinkende ondertitel “Wat als niemand meer veilig voor je is?” is intrigerend.


En intriges zijn er volop, zoals altijd in de boeken van Loes. Centraal in het verhaal staat het thema “moederschap” dat de drie hoofdpersonen op wel heel verschillende wijze bezighield en nog steeds bezighoudt. De dames Kaia, Jill en Wiesje komen op eigen(zinnige) en soms dramatische manier in aanraking met de gevolgen van hun kinderwens. Daarin hebben zij gedrie├źn ook nog eens een onverwachte onverbrekelijke band. In het dagelijkse leven zijn Kaia en Jill hartsvriendinnen, zij wantrouwen de oprechtheid van Wiesje ten zeerste.

Ingrijpende gebeurtenissen rijgen zich aaneen. Een bezoek vol dramatiek aan een gynaecologe, een huwelijk in stilte, een verregaande wijziging van een testament, een hartstilstand, misleiding en anonieme bedreigingen en nog veel meer vormen de ingredi├źnten van een spannend verhaal. Bijzondere rollen zijn weggelegd voor notaris Marnix Nijveld en de opvolgend directeur Peter Cassee van het bedrijf waarin Wiesje een belangrijk aandeel heeft. Het is niet goed mogelijk om meer over de gang van zaken te vertellen, omdat het risico van spoilers door de structuur van het verhaal groot is.

Het boek bestaat uit vier onderdelen: de verhalen van elk van de drie dames, en tot slot als deel vier “De heks in haar”. In dat laatste onderdeel komen niet alleen de eindjes bij elkaar, maar natuurlijk is er een nogal onverwacht slotakkoord. Dat is weer een fraaie wending waar Loes den Hollander welhaast patent op heeft.

Loes is er wederom in geslaagd een sterke thriller te componeren. Haar schrijfstijl is al vele malen bewierookt. Zie in dit verband mijn besprekingen van enkele van haar vorige thrillers, zoals “Duivelspact”, “Pijngrens”, “Mij zie je niet”,  Toen ik dood was” en “Je bent aan de beurt”. En dan is daar uiteraard nog de prachtige en ontroerende non-fictieroman “Altijd nooit meer” over de eerste rouwperiode na het overlijden van haar man Har.

Met korte kernachtige zinnen zonder moeilijke woorden weet zij steeds weer de lezer in ijltempo het verhaal in te sleuren, en dan is er geen ontkomen meer aan. De hoofdstukken zijn kort, maar de lezer krijgt geen kans om op adem te komen. Dat is een van de kernwaarden van de boeken van Loes: als je bent begonnen, is het bijna niet meer mogelijk het boek nog weg te leggen. Allerlei menselijke emoties, zowel positieve als bijna als verderfelijk te betitelen negatieve komen langs. De gedachtewereld van sommige karakters wordt afzonderlijk belicht in cursief gedrukte hoofdstukken.

“De heks in mij” is een zeer goede thriller met sterke psychologische elementen die veelal bijzonder nare karaktertrekken van de hoofdpersonen blootleggen. De daverende figuurlijke klap aan het slot is mooi gevonden.

Het boek krijgt vier stralende sterren die staan voor een zeer goed boek.

 

  

Reacties