Tanja Helderman: Over leven (gedichten)

Bespreking van een dichtbundel is het ultieme waagstuk. Tot dusverre heb ik dat, voor zover de herinnering strekt, nog nooit aangedurfd. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Door de jaren heen heb ik als poëzieliefhebber kennisgemaakt met vele dichters. Niet alleen in verzamelbundels, maar ook in monografieën. Gedichten van bijvoorbeeld Adriaan Roland Holst, Hendrik Marsman, Rutger Kopland, Bertus Aafjes, Ellen Warmond, J.B. Charles, Judith Herzberg, Tymen Trolsky en naast nog vele anderen niet te vergeten Herman De Coninck spraken en spreken mij zeer aan. Van Herman is diens gedicht “Kritiek” werkelijk onvergankelijk in al zijn eenvoud.

Maar ook de simpele en tóch vaak puntige gedichten (hij noemde ze zelf rijmpjes) van Toon Hermans zijn zeer lezenswaardig. Zie “Humor is een manier van overleven”. Gedichten zijn er in een schier oneindig scala: van volstrekt onbegrijpelijk tot helder. De gevoelens na het lezen variëren evenzeer.

Tanja Helderman (1974) schrijft gedichten sinds 2015. Zij publiceert ook regelmatig op haar Facebookpagina TAALig. Het bekijken van die pagina is op zich al hartverwarmend. Direct valt haar fraaie, heldere en afgewogen taalgebruik op. Tanja heeft inmiddels vier bundels uitgebracht, te weten “Over leven” (2017), “Drijfkracht” (2018), “Lefregels” (2020) en “Liefzang” (2021).


Het boekje “Over leven” (dat is iets anders dan overleven) bevat 63 gedichten over allerlei veelal alledaagse thema’s. Het gaat over kinderen, taal, liefde, verdriet, natuur en nog veel meer. Zonder uitzondering, en dat geeft blijk van zeer hoge kwaliteit, zijn de gedichten inhoudelijk rijk. En dat bereikt Helderman met een buitengewoon helder, evenwichtig en economisch taalgebruik. Zonder sober te worden staat er geen woord te veel, en dat is een grote verdienste van de dichteres.

Geen nodeloze uitweidingen, recht in het hart, dat is de poëzie van Tanja Helderman. Het af en toe lezen in het boekje is een waar genot en smaakt naar meer. De bundel verdient de kwalificatie “buitengewoon goed”.  

 

  

 

Reacties

  1. Wat een geweldige recensie. Tanja is een geweldig mens met een geweldige ziel.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten