Nadine Barroso: Dodelijke cocktail

Begin augustus 2023 verscheen de nieuwe thriller “Dodelijke cocktail” van Nadine Barroso. Het verhaal speelt zich deels af in 2003 en voor het andere deel in het heden. In de proloog gaat het er meteen heftig aan toe. In een hotelkamer  valt een dode op een nogal onverwachte wijze en in een bijzondere pose.


De kern van het verhaal ontstaat in een gezamenlijke vakantie van vijf bevriende studentes in 2003. Charlie, Esmee, Isabel, Maaike en Tessel verblijven in een hotel aan een strand in Italië, waar hun dagen worden gevuld met praten, drank en seks. Hoewel een van hun adagia luidt “sisters before misters”, komen die laatsten zeker geen aandacht tekort. De vakantie eindigt dramatisch, van de vijf meiden keren er maar vier terug naar huis. Het lot van de vijfde is lange tijd onduidelijk.

In het heden (ook steeds de titel van elk hoofdstuk dat zich in de actualiteit afspeelt) is de focus vooral gericht op Charlie die is getrouwd met kinderarts Laurens en drie kinderen met hem heeft. Haar moeder ligt in coma in het ziekenhuis na een onverklaarbare val van de trap.

Laurens ontdekt iets waardoor het huwelijk van de twee in een crisis belandt. Dan worden oude zaken op scherp gezet, als Charlie in het huis van haar moeder bij de post een ansichtkaart ontdekt die twintig jaar geleden in Italië door de vriendinnengroep moet zijn verzonden. Er staat een opmerkelijke tekst op. Als blijkt dat ook anderen soortgelijke kaarten ontvangen, komen de vraagtekens. Wat is hier aan de hand?

De vrouwen besluiten nog een keer terug te gaan naar hun verblijfplaats van destijds in Italië om uit te vinden wat er destijds precies is gebeurd. Tweelingbroer Enzo van Esmee gaat om hem moverende redenen ook mee. Ter plaatse gebeuren opzienbarende dingen waarbij het mysterie bepaaldelijk niet direct wordt ontrafeld. Gaandeweg komen complexe ontwikkelingen in de groepsdynamiek en de onderlinge relaties van toen én nu aan de orde. Het slotspel is vol psychologische en ook gewelddadige elementen.

Nadine Barroso heeft een vlotte pen. Haar schrijfstijl is soepel. In korte hoofdstukken met veelal compacte, kernachtige zinnen komt het verhaal op gemakkelijke wijze op gang. Diverse verrassende wendingen bieden het nodige leesplezier. Het voortdurende schakelen tussen verleden en heden gaat Barroso goed af en maakt het verhaal des te boeiender.

De sfeerbeschrijvingen zijn goed. Ruime aandacht krijgt de dynamiek in de groep waarbij allengs duidelijk wordt dat echte vriendschap en oppervlakkig plezier twee geheel verschillende zaken zijn. Het tamelijk losbandige gedrag van enkele dames leidt ertoe dat er een flinke dosis seks langskomt, die overigens niet al te expliciet is beschreven.

Het waarderen in sterren van “Dodelijke cocktail” is niet zo eenvoudig. Als mannelijke lezer denk ik dat het boek vrouwelijke lezers meer zal aanspreken. Voor mij is het een goed boek dat drie heldere sterren verdient. Doch redelijkerwijs kan worden ingeschat dat vrouwen het verhaal hoger zullen waarderen. Als het fenomeen “vrouwenthriller” al echt zou bestaan (het woord komt niet voor in Van Dale 2022), kan dit boek als een voorbeeld ervan worden aangemerkt.   

 

Reacties